Els dies 21, 22 i 23 abril 2016 més de 650 professionals de l'Educació Social, d’entre els quals un centenar de Catalunya, vam celebrar a Sevilla el VII Congreso Estatal: “A más Educación Social, Mas ciudadanía”, organitzat pel Col·legi Professional d'Educadores i Educadors Socials d'Andalusia (COPESA) i el Consejo General de Educadoras y Educadores Sociales (CGCEES).

El 23 d'abril, durant el diàleg final, es van exposar les Conclusions dels quatre eixos del Congrés: re(pensar), estar, (re)fer la professió, (re)volucionar les emocions i (re)crear les nostres organitzacions.

També es va presentar el Compromís de Sevilla, fruit del debat i participació dels setze col·legis professionals, l'última associació d'educadores i educadors socials de Cantàbria (en procés de constituir-se en Col·legi professional), el Comitè Científic i el Comitè Organitzador. Document que s'ha elaborat també de manera participativa amb els assistents d'aquest VII Congrés i que va ser recollit per un representant de cada Col·legi Professional com a símbol de compromís.

Entre els reptes que ens hem marcat hi ha, per exemple, la necessitat de generar xarxes de confiança entre la formació, investigació i exercici professional, el compromís polític davant les injustícies, garantir el desenvolupament de models educatius que assegurin a les persones la seva participació real i els coneixements necessaris per entendre com funciona el món i poder intervenir en la seva orientació, contribuint a fer-lo menys desigual...

Les conclusions i reptes van ser exposats en un diàleg final, amb la intervenció de Marco Marchioni, treballador i investigador social, expert en el camp de la intervenció comunitària i la participació. Marchioni va insuflar a les i els professionals de l'Educació Social energia positiva, animant-los a continuar en la seva tasca quotidiana i imprescindible de transformació social. A més de destacar que "si no fan política deixin de ploriquejar", remarcant també que "no es pot tolerar la desigualtat des dels primers anys de vida" i que tenim el deure de posar la infància al centre de tot per aconseguir una societat més justa i igualitària.