El dijous 6 de juliol durem a terme la Jornada "L’equip educatiu més enllà del docent: l’Educació Social a l’escola" a l'espai Francesca Bonnemaison de Barcelona.

Actualment l’escola ha de fer front a moltes situacions que afecten tota la comunitat educativa en un sentit ampli, és a dir, el personal docent i la resta d’agents professionals educatius que actuen dins i fora de l’escola. L’educació social és necessària dins d’aquesta comunitat educativa.

L’Educació Social està a l’epicentre de qualsevol centre docent. El context de l’acció educativa i les relacions d’aprenentatge que es produeixen es configuren a partir de complementar allò lectiu i curricular amb allò educatiu i no lectiu. Considerem que els educadors i les educadores socials som la peça clau per equilibrar aquesta dualitat.

Fins ara, la figura de l’educador/a social s’ha introduït en els centres docents de manera molt puntual. No existeix un reconeixement ni cap forma d’accés al sistema com a educadors socials (excepte en les USSE i en altres espais molt concrets).

Al CEESC comptem amb un col·lectiu professional “Educació social i escola” format per professionals de l’educació social, des del juliol de 2014. Aquest col·lectiu, que és el que impulsa la Jornada, treballa en la incorporació institucional i plena de les educadores i els educadors socials als centres educatius. Som nosaltres qui millor podem definir el què i el com podem aportar en aquest repte compartit.

En aquests 3 anys de camí hem avançat: s’ha realitzat una recerca de centres docents amb presència d’educadors i educadores socials, per tal de visibilitzar, compartir i reflexionar al voltant d’aquestes experiències; s’està treballant conjuntament amb altres entitats com la Fundació Jaume Bofill o la Federació de moviments de renovació pedagògica de Catalunya i es col·labora amb la Universitat Oberta de Catalunya entorn de la situació dels educadors i educadores socials a les escoles de primària i secundària de Catalunya, tant pel que fa als seus aspectes més quantitatius, com pel que fa a la seva dimensió més qualitativa i valorativa i s’ha consolidat un primer espai de diàleg mitjançant un Grup de treball Interuniversitari. També s’han celebrat dos Seminaris Interuniversitaris en què s’han presentat els TFG que s’han fet o s’estan fent sobre educació social als centres docents.

Encara tenim, però, reptes pendents. Amb aquesta Jornada volem crear un espai de diàleg amb la resta de la comunitat educativa i amb els responsables institucionals i polítics en matèria d’educació.

Descarrega't el Programa en PDF.
Aforament limitat. Inscripció obligatòria gratuïta.

  • Ajuda'ns a difondre-la a les xarxes amb l'etiqueta #EducacióSocialEScola
  • Si vols que el teu treball acadèmic sobre l’Educació Social a l'Escola formi part de la Mostra de pòsters, posa't en contacte amb nosaltres a través del correu participacio[a]ceesc.cat. Només caldrà que omplis aquesta senzilla fitxa. Tens temps fins el dijous 15 de juny a les 10h del matí.
  • Si tens interès en participar en el Col·lectius professional “Educació social i escola”, posa't en contacte amb nosaltres a través del correu participacio[a]ceesc.cat.

PROGRAMA

9.00h. Obertura de portes

9.30h. Benvinguda

9.40h. Taula Interuniversitaria

  • Jesús Vilar. Universitat Ramon Llull.
  • Núria Giner. Universitat de Barcelona.
  • Miquel Castillo. Universitat Oberta de Catalunya.
  • Sandra Girbés. Universitat Rovira i Virgili.

11h. Pausa cafè

  • Mostra de pòsters. Presentació de conclusions i resultats dels treballs acadèmics fets sobre l’Educació Social a l'Escola (TFG, treballs finals de màster i articles universitaris). 

11.30h. Taula d'experiències

  • Federació de Moviments de Renovació Pedagògica. 
  • Un educador/a social que treballa en una escola.
  • Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya.
  • CEIP Tanit de Santa Coloma de Gramenet.

13:30h. Conclusions, precs i preguntes i comiat.

>> Descarrega't el Programa en PDF.
>> Aforament limitat. Inscripció obligatòria gratuïta.