En els darrers anys, en el si del Col·legi s’ha treballat entorn a la idea d'escriure l’educació social des de les persones que la posen en pràctica. A la línia ja existent de promoure la reflexió i l’escriptura a través dels Quaderns d’Educació Social, s’hi han sumat, des del 2014, els Carnavals de blogs o el debat Escrivint l’Educació Social, realitzat aquest 2017, en motiu del 20è aniversari; en què hem volgut donar veu i espai a les educadores i els educadors socials que tenen un blog i que escriuen i opinen des de la professió de manera regular. També s’ha motivat i es motiva professionals de diversos àmbits i/o procedències a donar la seva opinió a plataformes web com social.cat, a través d’una col·laboració estable que el CEESC té amb aquest mitjà.

En motiu del 20è aniversari, el CEESC va considerar oportú fer un pas més en aquest impuls de l’escriptura des de la professió, volent fer incidència en l’arrel de la qüestió, el significat i les definicions de l’Educació Social i el seu entorn. Es va creure, i es creu encara, que la millor manera d’incidir-hi era a través de la Viquipèdia, l’enciclopèdia lliure més gran del món en la qual, en un moment o altre, tothom hi ha buscat alguna cosa. Fent una primera cerca ràpida, ens vam adonar que faltaven diversos “termes clau” entorn a la professió i la disciplina: conceptes, organitzacions, serveis, professionals… I els que ja hi eren, necessitaven una millora o actualització.

Així va néixer el projecte Fem visible l’Educació Social que des del CEESC estem duent a terme amb Amical Wikimedia -l’organització que promou la Viquipèdia i el coneixement lliure en català- i DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials -la iniciativa pública que promou la gestió i la difusió del coneixement en l’àmbit social.

Des de la idea fins a la seva execució, el CEESC ha concebut la proposta com una iniciativa que pretén conscienciar el sector sobre la necessitat de fer visible a la resta de la societat la disciplina i el dia a dia de la professió, amb els seus agents, professionals, organismes i tecnicismes. L’objectiu inicial d’aquesta proposta era millorar la cobertura de termes a l’entorn de l’educació social a la Viquipèdia i, de retruc, del sector social en general, ja que hi havíem detectat diverses mancances, com ara termes clau que no hi apareixien o definicions que no eren prou acurades i caldria millorar, per tal que, cada vegada, sigui menys complex entendre i explicar què fa, on treballa i qui és un educador/a social…

Tot i que ja s’han incorporat i millorat força articles a la Viquipèdia, l’encaix de la proposta amb la manera de ser i el dia a dia dels professionals de l’Educació Social, ha estat complex. Els educadors i educadores socials estem més avesats a la reflexió i l’opinió sobre la professió o el nostre entorn professional, i no tant a la definició, la conceptualització o, en definitiva, a l’escriptura més sistematitzada que demana la Viquipèdia o qualsevol altre tipus de text en una definició enciclopèdica. I el nostre dia a dia, amb les tasques i feina que desenvolupem tenen poc a veure amb aquesta dinàmica. Des de l’equip del CEESC s’ha impulsat, promogut i dinamitzat la proposta entre el sector i s’ha facilitat la tasca a aquells professionals que hi han volgut participar fent-los un seguiment, convidant-los a assistir a tallers i revisant-ne els redactats.

A dia d’avui, i gràcies al projecte, s’hi han incorporat o millorat els següents articles:

Però no hem fet més que començar. La proposta continuarà, sensibilitzant els professionals de l’Educació Social i les entitats de l’àmbit social, de la importància d’estar presents i visibles a l’enciclopèdia lliure més gran i consultada del món. I en paral·lel, obrint la iniciativa en el camp social amb el propòsit de fer-ne seguiment.

A banda de les entitats col·laboradores, el projecte ha despertat interès entre professionals i diverses organitzacions professionals i acadèmiques de l’àmbit social i ha generat repercussió a través de diversos mitjans digitals de referència pel sector com xarxanet.orgsocial.cat i en altres blogs o agendes; només cal que feu una recerca a google per comprovar-ho.

En definitiva, tenim el convenciment d’haver engegat una proposta pionera en el camp social que ha de tenir continuïtat. Des del CEESC seguirem fent-ne seguiment i assessorant totes aquelles persones i entitats que vulguin contribuir a fer més visible l’entorn de treball que tenim en comú a través de la Viquipèdia.

 

 

Amb el suport de: