Del 17 de juliol al 8 de setembre es podrà veure a la delegació del CEESC a Girona l'exposició "No oblidem (1939). Sobre el refugi i la nostra història” que reprodueix les fotografies del muntatge visual que van fer la Comissió de Festes “Ni Sant Pere ni Màrtir” durant la festa majora de Gràcia de l'any 2016.

L’any 1939 milers de persones de tot l’Estat espanyol fugien d’una guerra civil cruenta que havia acabat amb la victòria del bàndol feixista. La travessa dels Pirineus a través dels passos fronterers, no sempre oberts, de Latour de Carol, Bourg Madame, Prats de Mollo, Le Perthus, i Cerbère era un camí fred i dur que molts no finalitzaven i aquells que podien, es veien abocats als camps de concentració del sud de França com ara els d’Argelés o Saint-Cyprien.

465.000 persones van fer un exili massiu protagonitzat per dones, ancians, nens, soldats i discapacitats. La fugida massiva va comportar un seguit d’elements punyents com per exemple el continu bombardeig de la població en retirada, les inclemències del temps agusat per un fred hivern i l’abandonament dels objectes personals pel camí. Conjuntament amb la fam, la separació de les famílies per les autoritats franceses després del creuament de la frontera, així com un futur incert, van ser els elements que van impregnar una experiència de l’exili marcant un abans i un després per a molts d’ells i, en definitiva, donant lloc al que seria una memòria col·lectiva que no oblidem.

L'exposició es va poder veure a la seu del CEESC a Barcelona, al desembre de 2016, en motiu de l'adhesió del CEESC a la Xarxa educativa en suport a les persones refugiades.

Dates: Del 17 de juliol al 8 de setembre, de dilluns a dissabte, de 10h a 14h i de 16h a 20h. (20 de juliol, 11 i 25 d'agost i 8 de setembre, de 10h a 14h).

Lloc: Seu del CEESC a Girona. Ibèria, 4.

Tot i que durant l'estiu no hi haurà atenció al públic a la seu a Girona, els horaris coincideixen amb els cursos que s'hi fan i l'entrada al públic és oberta.