El proper dimarts 17 d’octubre, Dia internacional per a l’erradicació de la pobresa, la Plataforma Pobresa Zero – Justícia Global organitzem un acte simbòlic amb el lema ‘Contra la pobresa i les desigualtats, exigim els nostres drets!’ en què llegirem en roda de premsa el Manifest 2017. La campanya es basa en el document marc al voltant dels drets que considerem essencials perquè es facin efectius tots els que reconeix el nostre ordenament jurídic.

L’acte tindrà lloc el dimarts 17 a les 11 hores davant de la seu del Síndic de Greuges de Catalunya (Passeig Lluís Companys núm. 7, Barcelona). Farem arribar al Síndic les nostres denúncies, demandes i propostes com a institució que vetlla pel bon funcionament de les administracions i pel compliment de les seves obligacions al servei de la ciutadania.

El document defensa que l’eradicació de la pobresa i les desigualtats està estretament lligada a la garantia dels drets fonamentals, i exigeix el compliment del dret a l’alimentació, a la salut, a l’educació, a l’habitatge, al treball, a uns ingressos mínims, a la mobilitat i a la participació com a base perquè es facin efectius tots els drets que reconeix el nostre ordenament jurídic. Com sempre, la plataforma planteja demandes i propostes concretes i reclama als partits polítics i als representants institucionals que les implementin per tal de fer de Catalunya un país més just, on totes les persones puguin gaudir de les mateixes oportunitats per viure una vida digna i plena, i que alhora contribueixi a fer possible aquesta realitat també arreu del món.

Les organitzacions socials catalanes defensem la necessitat de canvis estructurals i un compromís ferm dels poders públics per lluitar contra les causes de la pobresa i les desigualtats. Entre d’altres, advoquen per l’establiment d’un sistema fiscal just i solidari, construït sobre els principis de la redistribució i l’equitat, de manera que qui més capacitat econòmica té contribueixi més. «Perquè el sistema tributari sigui just, cal que compleixi de manera efectiva els principis de generalitat (que hi contribueixi tothom), progressivitat (que contribueixi més qui més capacitat econòmica té) i igualtat (a igualtat de capacitats, igualtat de contribució), impedint els mecanismes d’elusió i evasió fiscals». En aquest sentit, la plataforma reclama l’eliminació dels paradisos fiscals perquè la seva existència constitueix una limitació a la capacitat de recaptar impostos al facilitar que les empreses i les grans fortunes operin impunement amb ells.