L'1 de març del 2017 l’Ajuntament de Barcelona va impulsar i obrir un concurs a nivell internacional amb l’objectiu de transformar La Rambla, el passeig més emblemàtic de Barcelona. El projecte guanyador va ser el del col·lectiu de professionals Km_Zero, liderat per Itziar González, arquitecta i exregidora de Ciutat Vella. 

Km_Zero el que vol fer és dinamitzar i remodelar la Rambla, retornar-la a la ciutadania i convertir-la en un dels seus eixos més simbòlics de manera cooperativa. Per aquest motiu engega un procés participatiu i cooperatiu entre tècnics, ciutadania i administració per posar en marxa una proposta d’urbanització i redisseny, amb una metodologia innovadora per fer de la Rambla un lloc divers, flexible, sostenible, inclusiu, accessible, coherent, segur, intel·ligent, contextualitzat i confortable.

Dijous 25 de gener, la Sectorial Social, Ensenyament i Humanitats que forma part de l'Associació Intercol·legial, va celebrar una de les seves reunions periòdiques on Itziar González va presentar el projecte Km_Zero. 

Aquesta presentació, a proposta del CEESC, va donar lloc a un acord conjunt d’estratègies amb l'Espai Cooperatiu Ciutadà LES RAMBLES (km_ZERO) per acompanyar a la reurbanització de les Rambles des d’una posició de seguiment i assessorament que reconeix el valor de les professionals i els professionals de l’acció social en el “fer ciutat”.

En breu s’aniran concretant diverses accions obertes als membres dels nostres col·legis. En el marc d’aquesta perspectiva més global, però específicament per a educadores i educadors socials, ahir es va dur a terme la CÀPSULA ESPECIAL: La remodelació de la Rambla de Barcelona: una proposta on l’Educació Social també hi té molt a dir. 

A partir d’una molt interessant presentació de la iniciativa i del procés metodològic que s’està seguint, per part de la mateixa Itziar González, es va generar un intens debat des de la visió i les propostes d’educadores i educadors socials i professionals d’altres disciplines que es van voler afegir a l’acte.  No va defraudar la hibridació d’experteses i experiències privilegiades en àmbits com la proximitat, la cooperació ciutadana, els constructes comunitaris, el carrer com a generador de marcs relacionals i educatius... Un projecte fascinant que ens permet visualitzar-nos amb un paper determinant per al futur de Les Rambles.