Aquest migdia, davant de l'entrada al Parlament de Catalunya, l'Assemblea d'entitats que exigixim el ple compliment de la Llei de la Renda Garantida de Ciutadania hem denunciat  els incompliments en la implementació de la Llei de la Renda Garantida de Ciutadania.

Els principals incompliments són: 

  • S'incompleix el silenci positiu que estableix la llei, pel qual es considera estimada la sol·licitud d'RGC, si transcorregut el termini que té l'administració per comunicar la resolució, aquesta no l'ha efectuat. 
  • S'abusa del requeriment -novament- de les dades a les persones sol·licitants en dates properes al límit del termini administratiu, per després d'aquest termini denegar la RGC, sense reconèixer que aquestes persones van presentar la documentació sol·licitada, i sense tenir en compte la data de recepció per la persona de la notificació del requeriment. 
  • Es comuniquen nombroses resolucions denegatòria injustes de la RGC, o que no concreten les causes de la denegació, generant indefensió a les persones sol·licitants. 
  • Els ens gestors de les diverses sol·licituds no comuniquen adequadament de la situació de la tramitació o resolució de l'expedient a les persones sol·licitants, tampoc generant indefensió. 
  • Els responsables del Departament de Treball, afers socials, i famílies, es neguen a donar la informació pública sobre les resolucions efectuades fins a la data, el nombre de resolucions aprovades i denegades, així com les principals causes de denegació. Amb aquesta pràctica opaca vulneren la llei de Transparència de la Generalitat, negant aquesta informació als grups parlamentaris, i generant evident indefensió. 

A més, hem registrat una petició al Parlament de Catalunya i al conjunt de grups parlamentaris en la  que reclamem actuacions concretes en defensa de la prestació:

  1. Adoptar totes les mesures necessàries per fer complir plenament la llei de la RGC, l'abonament immediat de les sol·licituds que tenen silenci positiu, la realització d'una auditoria independent sobre les normes i procediments utilitzats pel Departament de Treball, afers socials i famílies en aquesta gestió, i la revisió general de les sol·licituds denegades amb normes i procediments respectuosos amb el contingut de la llei RGC.

  2. Exigir al futur govern de la Generalitat el ple compliment de la Llei de la RGC, així com l'adopció dels necessaris canvis en la gestió del Departament de Treball, afers socials i famílies.