Calendari: del 18 de febrer a l'1 de març de 2023.
Horari: Un cap de setmana al mes. Divendres de 16h a 21h i dissabte de 9h a 14h. De març a desembre dissabtes de 15.30 a 19.30 per fer les metasupervisions de les pràctiques
Modalitat: Sepresencial.
La supervisió i assessorament és una pràctica comuna, acceptada i reconeguda en l’àmbit dels serveis socials, educatius i sanitaris i que es troba dins l’àmbit de la formació permanent.
Es considera la supervisió com un suport tècnic als equips imprescindible per a millorar progressivament l’atenció a la població, ja que facilita els processos de treball interns. Clarifica tasques i funcions dels diferents interventors socials, educatius o sanitaris i ajuda, com altres suports tècnics, en la planificació i en l’avaluació de casos o situacions.
Les supervisions fan una contribució important al desenvolupament professional i asseguren la qualitat del treball dels professionals. Amb la professionalització dels camps de l'atenció a les persones, és central tenir dispositius que facilitin una excel·lent qualificació en aquest camp. Molts professionals treballen en equips, altres treballen sols i tots necessiten créixer, per això necessiten temps i espais per reflexionar en el marc d'una relació de supervisió.
Objectius de la supervisió:
- Augmentar la capacitació i el desenvolupament professional per realitzar el seu treball específic.
- Afavorir la comunicació i la cohesió entre diferents professionals i disciplines incrementant el potencial i l'especificitat de cada membre.
- Possibilita l'augment de qualitat de l'atenció en els serveis.
- Promou la cura dels professionals i el seu benestar
Competències professionals:
- Construir i conèixer models, marcs, recerques i literatura sobre supervisió.
- Aplicar un seguiment “monitorejat” de l’aprenentatge, el creixement i la reflexivitat dels supervisats amb empatia formativa.
- Establir un equilibri entre el coneixement teòric i el pràctic.
- Establir i mantenir una relació de supervisió, especialment en relacions que impliquin ruptures i canvis tan personals com organitzacionals.
- Analitzar els casos a treballar, avaluar i escriure informes per donar un feedback.
- Comprendre el canvi organitzacional que inclou les realitats socials, econòmiques, culturals i polítiques de les organitzacions i equips rellevants.
- Mantenir i promoure els principis ètics amb autoconsciència dels propis processos i estil de supervisió i sensibilitat amb els problemes de poder i identitat personal.
- Assolir eines per a treballar en grup.
- Resoldre conflictes en un grup
- Aplicar l’escolta activa
- Acompanyar, orientar i donar suport individualment i de forma col·lectiva.
Aquest Postgrau és un títol de la Universitat Rovira i Virgili en col·laboració amb el CEESC, el TSCAT, el COPEC i EASC.
Més informació i inscripcions.