Després de dos anys que nasqués la proposta, el passat dissabte 12 de desembre a les 12 del migdia es va fer l’acte de descoberta  d’una placa commemorativa a Toni Julià i Bosch a l’edifici que ocupava l’Escola d’Educadors especialitzats de les comarques de Girona al carrer dels Alemanys 9 de Girona. Aquesta escola ocupava un petit espai de l’edifici del Seminari Menor i estava a l’empara de la Fundació SER.GI.

El text de la placa és:

Aquest edifici va ser seu de l’Escola d’Educadors Especialitzats de Girona (1986-1994), on va ser professor Toni Julià i Bosch (1941-2009), educador social i referent per a la professió.

En Toni Julià va ser la primera persona a Catalunya que obtingué un títol formatiu com a educador especialitzat, ja l’any 1967, títol que va aconseguir després dels estudis realitzats a l’Escola d'educadors especialitzats Saint Simon de Tolouse.

Va constituir el primer Centre de Formació d’Educadors Especialitzats a Barcelona i va liderar el procés que va portar al desmantellament dels asils i la creació dels col·lectius infantils. Des de llavors, va continuar desenvolupant diverses escoles de formació; va ser vicepresident de la Fundació SER.GI; va formar part de la Junta de Govern del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya fins al 2008; va ser vicepresident de l’Associació Internacional d'Educadors Socials (AIEJI) i director de la seva Oficina Europea; va dirigir la secretaria científica del I Congrés Estatal de l’Educador Social a Múrcia (1995); va presidir el XV Congrés Mundial de l’Educador Social de l’AIEJI a Barcelona el 2001, i va ser supervisor de diversos equips socioeducatius.

En l’acte de descoberta de la placa commemorativa, hi van participar una quarantena de persones de tot el territori català. Entre els assistents hi havia familiars i amics del Toni, persones que havien estudiat a l’escola, i professionals del món de l’educació social.

Josep M. Serra, degà de la Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona, va iniciar els parlaments referint-se al fet que el CEESC va promoure aquesta placa de forma explícita per homenatjar la figura de Toni Julià, i que això era important precisament perquè es reconeix específicament la tasca professional i educativa d'un docent.

Carlos Sánchez-Valverde Visus, educador social, expert en la història de l’educació social i de l’atenció a la infància, va parlar-nos de la figura de Toni Julià. El mateix Carlos ja va escriure l’any 2011 un article a la revista RES, Revista de Educación Social,  sobre el Toni i la importància de la seva figura en el món de l’Educació Social.

Míriem Solsona i Pobes, vicepresidenta del CEESC, va explicar com Josep Vallés, president de la delegació de Terres de l'Ebre del Col·legi ara fa dos anys, va fer  una visita a Girona acompanyat pel també educador social Manel Roman, qui li va explicar el seu pas per l'Escola d'Educadors Especialitzats de Girona tot passejant per davant de l'edifici; això va ser la guspira que va iniciar tot el procés d'aquesta placa que ha culminat amb aquest acte.

Finalment, Carles Puigdemont, alcalde de Girona, va cloure l'acte amb bon humor explicant que, si en Carlos Sánchez-Valverde havia destacat la tossuderia com una qualitat d'en Toni Julià per aconseguir el què volia, aquesta qualitat s'havia transmès a Josep Vallés, ja que gràcies a la seva tossuderia s’havia aconseguit tenir la placa commemorativa a en Toni Julià. En el seu discurs Puigdemont també va fer referència a Girona com a ciutat educadora i com, a través de plaques com aquesta, es transmetia la cultura i es conservava la història de la ciutat.

Després dels parlaments el mateix Carles Puigdemont acompanyat de la Laia, néta del Toni i com a representant de la seva família, van procedir a la descoberta de la placa.

En endavant, quan passegeu pel barri vell de Girona trobareu en un racó molt bonic aquesta placa de bronze en homenatge a en Toni Julià i a l’escola d’educadors especialitzats d’on van sortir un bon nombre de professionals de l’educació social.

Podeu veure el vídeo que recull l'acte que ha fet l'Escola l'Empordà de Girona.