Als Premis RetinES 2023 s'hi han presentat 12 vídeos en la categoria "millor obra o projecte audiovisual en benefici de l’acció i/o activitat socioeducativa". Tots ells, d'una gran qualitat i d'una gran diversitat, amb audiovisuals com a eina d’aprenentatge, on el mèrit es centra en el seu procés de construcció; altres, de caràcter més pedagògic o que conviden a la reflexió, i, també, reportatges o documents que retraten projectes de transformació social o comunitària.

Després que les membres del jurat valoressin individualment els projectes audiovisuals presentats, el 24 de maig de 2023 es van reunir telemàticament per emetre una resolució conjunta. Com que no s’ha presentat cap audiovisual en la línia per a estudiants d’educació social -valorada amb un premi de 300€- el jurat va decidir sumar aquesta quantitat a la ja destinada de 600 €. Per tant, la dotació per a la millor obra o projecte audiovisual en benefici de l’acció i/o activitat socioeducativa és de 900 €.

El jurat ha decidit repartir el Premi de 900 € de la següent manera:

Carnet per punts, de la Cooperativa Nus. És la peça audiovisual que ha obtingut més puntuació per part del jurat. Una proposta amb un tractament molt original sobre l’homofòbia i el masclisme en l’entorn dels joves. Crítica i reflexió a través d’un guió excel·lent i un tracte audiovisual fi. Un curt resultat d’un procés i amb intenció pedagògica. Una transmissió de la realitat per a la reflexió, necessària i amb un plantejament diferent. El jurat determina guardonar-lo amb un premi de 400 €.

El curt forma part de Veus, un recurs de tres càpsules audiovisuals sobre masculinitat i violències acompanyades d’un dossier d’activitats.

Qüestió de perspectiva, de l’Associació AREMI. T’has plantejat mai què mires quan veus a una persona amb discapacitat? La pregunta clau i concreta en una peça curta, impactant, clara i plena de sentit que remou per dins i fa reflexionar. El jurat determina guardonar-lo amb un premi de 300 €.

El Rec Comtal: la lluita veïnal pel bé comú, d'Inés Tarradelles i produït per les entitats La PerifèricaÒmnium Cultural i l’Associació de Veïns de Can Sant Joan (Montcada i Reixac). Un reportatge molt ben construït, amb un ritme i narració quasi perfectes, detallant tota la informació i el procés de recuperació d’aquest canal mil·lenari com a patrimoni natural i cultural a través de les veus dels veïns i professionals de Can Sant Joan (Montcada i Reixac) i Vallbona (Nou Barris, Barcelona). El jurat determina guardonar-lo amb un premi de 200 €.

Resolució completa dels Premis RetinES 2023

Felicitats a les guanyadores i els guanyadors. Des del CEESC i RetinES agraïm la participació als Premis de totes les persones, entitats i organitzacions.

Us recomanem visualitzar totes les propostes audiovisuals presentades, diverses entre elles, de diferents formats i enriquidores; les trobareu a a la web de RetinES.

El Jurat dels Premis RetinES 2023 ha estat format per Laura Marino, Mercè Alabarce i Anna López Figueras i, com a secretari, Pep Guasch.

RetinES continua a la xarxa per a tothom. Us animem a participar a la comunitat i a contribuir a generar un recull d’obres, treballs, intencions, processos, recursos i projectes audiovisuals des d’una òptica socioeducativa.

Tots els vídeos que han participat als Premis RetinES

www.retines.net