Foto: UA1 Lleida Ràdio

Avui, Dia Mundial de la Justícia Social, s’ha presentat a la seu del CEESC de Lleida el document de conclusions de la jornada 'Posem en joc l'Educació Social' que es va celebrar el passat mes de novembre.

En el document, elaborat a partir de les aportacions de més de 200 educadores socials que treballen en els dispositius residencials del sistema de protecció de la infància i l'adolescència de la demarcació de Lleida, es fa una crida a combatre l'estigmatització i els prejudicis que viuen els infants i joves tutelats per l'administració. 

El conjunt de professionals participants a la jornada va destacar la necessitat de major atenció especialitzada en salut mental per tal d'abordar traumes i altres casuístiques fruit de les trajectòries vitals dels infants i joves atesos. A més de poder comptar amb espais més individualitzats i més participació d'infants i joves. La falta d'ofertes formatives per als joves atesos, especialment en aquells serveis situats fora de la ciutat de Lleida, també va ser ressaltada. En els grups de treball es va apuntar que cal potenciar espais de reflexió professional dins de cada servei i també amb educadores socials dels diferents dispositius.

D'entre totes les propostes de millora, la més present va ser la de garantir unes condicions laborals justes per als educadors i les educadores socials ja que la precarietat actual té repercussions a nivell individual de les professionals i per als serveis, com l'alta rotació en espais on cal fer vincles o l'alt abandonament de la professió, la qual cosa fa perdre bagatge de professionals amb llarga trajectòria. Les educadores socials també van apuntar la falta de reconeixement social i de dignificació per part de l'administració.

Després de presentar-lo, el document s'ha registrat al Departament de Drets Socials per tal d'elevar les propostes de millora. Actualment hi ha 37 dispositius de diferent tipologia repartits entre les comarques del Segrià, les Garrigues, l'Urgell, la Noguera, la Segarra, el Pla d'Urgell, el Pallars, l'Alt Urgell i el Solsonès. Amb 347 educadores i educadors socials per donar resposta als 751 infants i joves atesos.

A la presentació hi han participat representants de la Comissió de Serveis Residencials i d'Habitatge de SAIA-Lleida i el vicepresident del CEESC i president de la junta delegada a Lleida, Albert Font-Tarrés.

La Jornada 'Posem en joc l'Educació Social. Espais de reflexió professional en l'àmbit de la infància i l'adolescència en els recursos residencials i habitatge de SAIA-Lleida', va tenir lloc a l'auditori del campus de Cappont de la Universitat de Lleida i va ser organitzada per professionals dels diferents dispositius del Servei d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (SAIA) de la demarcació de Lleida, amb la col·laboració del CEESC, del Departament de Drets Socials, de la Universitat de Lleida i de la Plataforma Educadores Socials de Ponent.

 

Aquest dijous, concentració a Barcelona

Les Plataformes territorials per l’Acció Social de Catalunya i del Sector Social Barcelona han convocat una concentració dijous, 22 de febrer, a la plaça Sant Jaume de Barcelona, coincidint amb el Dia Europeu de la Igualtat Salarial. S'hi reclamarà l'equiparació de les professionals dels serveis públics externalitzats del Tercer Sector. La mobilització compta amb el suport del CEESC, que també hi serà present. 

 

“Accés a una vida digna”

El director general de l’Organització Internacional del Treball de l’ONU, Gilbert F. Houngbo, apunta en el seu discurs per al Dia Mundial de la Justícia Social que “la justícia social vol dir polítiques i accions que creïn igualtat d'accés a les oportunitats, que donin suport a una transició verda que sigui justa i inclusiva i que donin a tothom les bases d'una vida digna”. La commemoració va ser aprovada a l'Assemblea General de les Nacions Unides el novembre de 2007.