• Els centres residencials que es volen utilitzar per allotjar els infants i adolescents no acompanyats no són el recurs adequat per atendre’ls.

  • El Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya ofereix assessorament als col·legiats que ho necessitin donades les circumstàncies en què s’estan trobant.

Amb relació a totes les informacions aparegudes pel que fa al col·lapse del sistema d'acollida amb els infants i adolescents estrangers no acompanyats (MENA), el CEESC, com a col·legi professional que representa les educadores i els educadors socials de Catalunya, exposa:

El Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) acullen els infants i adolescents tutelats per la Generalitat, en el marc de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). Es tracta d’un recurs alternatiu a un medi familiar i, com a tal, els i les professionals han de garantir l’estabilitat que requereix una llar de nens i nenes que estan en una situació d’alta complexitat i vulnerabilitat.

Estem en total desacord d’utilitzar aquests espais per a d’altres finalitats, tenint en compte que la situació en què ens trobem és una situació de gravetat previsible. L’emergència actual s’hagués pogut preveure amb força marge, però no hi ha hagut planificació adaptada a la situació. Les primeres fotografies d'infants dormint en dependències de la Ciutat de la Justícia són de novembre de l’any passat.

No oblidem que el CEESC demana, des de fa anys, una reforma global del sistema de protecció, amb un treball que no ha de respondre a urgències. Aquesta qüestió no pot ser oblidada, encara que el focus mediàtic no hi estigui a sobre, com passa cíclicament. Al centre d’aquesta reforma s’hi han de posar els infants i adolescents, les seves necessitats i els seus drets. Per això mateix, un d’aquests drets, que reclamem insistentment, és el de la participació. Se’ls ha de fer protagonistes dels seus processos vitals i socioeducatius.

Així doncs, cal assentar les bases que permetin que aquesta situació no es torni a repetir i, per a fer-ho, demanem el màxim consens. Ara mateix, per exemple, s’ha creat un mecanisme de coordinació continu entre el Govern i el Tercer Sector, per monitoritzar l’estat de la situació i coordinar de manera conjunta l’abordatge de l’acollida d’aquests infants i adolescents. Creiem que aquest espai hauria de ser el màxim compartit amb tots els agents i, per tant, exigim que el CEESC formi part d'aquest mecanisme, com a representant dels professionals dels centres, per poder treballar d’acord amb el que necessiten els infants i oferir propostes globals i de consens amb els diferents col·lectius professionals que hi intervenen.

Actualment són els educadors i les educadores socials dels centres els qui han de suplir les carències d’aquest sistema col·lapsat. Com ja hem dit altres vegades, aquests professionals viuen una pressió del tot contrària al que seria convenient per poder exercir de referents educatius en plenes condicions. A l’Informe alternatiu al 5è i 6è informe d’aplicació de la convenció dels Drets de l’Infant de 2017, el Síndic de Greuges ja feia recomanacions per avançar solucions a la situació en què ens trobem en aquest moment.

El CEESC hem posat la nostra Borsa de treball a disposició de la DGAIA i de les entitats que ho necessitin, per tal de poder atendre la creixent demanda de professionals deguda a aquest moment de crisi en el sistema de protecció. Tot i que no hi hem vist un augment d’ofertes en aquest sentit, podem assegurar que la manca de demandants podria ser deguda, justament, a la situació de col·lapse i precarietat en què es troben els educadors i les educadores socials.

Pel que fa a l’amenaça d’aixecar acta en nom d’educadors que es neguin a acceptar l’ingrés en centre ‘per imperatiu policial’, el CEESC ofereix, com sempre, suport i assessorament jurídic als professionals que ho necessitin.

Aprofitem, una vegada més, per explicitar el reconeixement al conjunt de professionals que estan fent front a una situació complexa. No només es tracta d’una crisi del sistema de protecció, sinó que ens trobem davant d’una crisi migratòria i, per tant, exigim al govern de l’Estat polítiques migratòries adients i al Govern de la Generalitat i la DGAIA una resposta global, planificada i adequada. És una emergència de país que ens ha d’afectar a tots com a societat i això necessita de grans consensos.

Debat i solucions JA!

 

Junta de Govern
Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya
Barcelona, 25 de setembre de 2018

 

NOTA: En el moment de tancar aquest comunicat, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ens han citat demà a la tarda a participar a la Reunió de la Taula d’acció davant la situació dels MENA i la immigració.