Fa una setmana, el Govern de la Generalitat va anunciar que compensarà econòmicament els professionals que han estat a la primera línia de la lluita contra la COVID-19. Segons el que hem llegit en les notícies publicades per diversos mitjans de comunicació, aquesta compensació no només es donaria als professionals del món sanitari, sinó també als treballadors de les residències de gent gran i de discapacitats, als serveis d'emergències i als bombers.

Des del CEESC ens hem posat en contacte amb la Generalitat per reclamar que el col·lectiu dels professionals de l'educació social estigui inclòs dins del grup de professionals que rebran aquesta compensació econòmica. Hem de tenir en compte que se'ls ha considerat professionals essencials i se'ls han imposat prestacions de serveis obligatòries per garantir la continuïtat dels serveis públics.

Creiem que és molt important que es reconegui la tasca que han fet els professionals de l’educació social davant la COVID-19, i no només per una qüestió retributiva. Les educadores i els educadors socials hem sigut part del mur de contenció d’aquesta crisi que avui, tot i ser sobretot sanitària, des de ja mateix és també una crisi social, amb un impacte previsible molt colpidor.

Reivindiquem el paper que tindrem com a professió un cop hagi passat la pandèmia i lamentem que ho haurem de fer des d’una situació dèbil ja que, com hem repetit més d’una vegada, la realitat professional de l’educació social requereix d’una especial atenció i cura ja des d’abans de la crisi pandèmica. Cal una revisió i actualització dels entorns de la nostra pràctica (des de convenis no actualitzats a sistemes d’atenció obsolets).

A més volem participar activament i des del primer moment en el disseny i seguiment de les estratègies d’abordatge de la crisi social que és ja una realitat; hem de ser protagonistes de la construcció del futur social per fer-ne protagonista el conjunt de la societat.

Afegim aquesta reclamació a les que ja hem anat fent durant aquesta crisi i que trobareu en aquest enllaç.