El passat 25 de març, el CEESC va celebrar la seva Assemblea Ordinària, per primera vegada a la nova seu del Col·legi. Aquesta cita va servir per aprovar la Memòria d’activitats 2024, un document que recull la intensitat i la diversitat de l’acció col·legial al llarg de l’any.
La memòria reflecteix l’aposta del CEESC per esdevenir un espai útil, referent i transformador per a la professió. Un any més, el Col·legi ha estat motor de canvi, altaveu de les demandes de la professió i espai de suport i cura per a les educadores i els educadors socials.
Una activitat intensa i compromesa
Durant el 2024, el CEESC ha participat en 7 processos legislatius clau, ha mantingut relacions amb més de 70 espais institucionals i professionals i ha presentat 13 posicionaments propis. S’han elaborat nous informes professionals, com el que diferencia clarament les funcions de l’educació social i la integració social, i s’ha continuat treballant per reconèixer l’educació social com a professió sanitària.
La creació del Col·lectiu Professional de Gent Gran i l’impuls de col·lectius com els de salut mental, escola o mediació, reforcen l’enfocament participatiu i transversal del Col·legi. A finals d’any, també s’ha presentat el nou Pla de Participació, que reordena i dignifica el paper dels col·legiats i col·legiades actives.
Formació, acompanyament i serveis per a les professionals
Una altra fita destacada ha estat la posada en marxa de l’Escola de Formació del CEESC, amb més de 680 professionals participants en les accions formatives del 2024. La borsa de treball ha crescut un 26,22% respecte de l’any anterior, i serveis com el d’orientació professional o l’acompanyament en oposicions continuen donant resposta a les necessitats reals de les educadores i educadors socials.
S'han atès més de 1.700 consultes relacionades amb la pràctica professional, dubtes jurídics i suport documental, i s'ha treballat en el disseny d'una nova borsa de treball.
Una veu forta en la incidència i la representació
El CEESC ha estat present en múltiples taules de treball, com el Consell d’Educació de Catalunya, la Taula del Pacte Nacional de Salut Mental o les comissions de revisió de la Cartera de Serveis Socials. La seva veu ha arribat a institucions com la Sindicatura de Greuges, el Departament de Drets Socials i Inclusió, el Departament de Justícia o el Departament d'Educació i Formació Professional.
Aquest any s’ha posat l’accent en la defensa de les condicions laborals, la diferenciació dels perfils professionals i la reivindicació de l’educació social com a dret de ciutadania.
Així mateix, el CEESC ha assumit la secretaria tècnica del 5è Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats.
Un Col·legi obert, arrelat i transformador
El 2024 ha estat també un any de nous espais i complicitats: la nova seu social del CEESC i l’inici de reflexions internes sobre el futur i la funcionalitat de les seus, amb l’objectiu de repensar-les com a espais més vius, útils i connectats amb les necessitats de la professió.
Les accions de comunicació, la participació en universitats i la celebració del Dia Internacional de l’Educació Social han servit per reforçar el vincle amb la professió i apropar el Col·legi a estudiants i professionals en diferents moments del seu recorregut.
>>Consulta la Memòria del CEESC 2024.
El Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya comença una nova etapa, i volem compartir-la amb tu! Estrenem seu al cor del Poble Nou, en un espai compartit amb la Fundació Carulla i altres entitats, i volem celebrar-ho amb una trobada especial i plena de sentit.
Aquesta nova seu no és només un canvi d’adreça. És una declaració d’intencions. Un nou punt de trobada per a l’Educació Social. Un espai per seguir fent créixer la professió, per enfortir vincles i per donar veu i forma a les reivindicacions i les inquietuds de les educadores i els educadors socials.
L’acte inclourà una conversa oberta amb professionals convidats que versarà sobre el valor educatiu dels espais i com aquests influeixen en les nostres maneres de treballar i relacionar-nos.
Després del debat, farem una visita guiada a la nova seu, i ho celebrarem amb un brindis i pica-pica a la terrassa fins que el sol es pongui.
Vine a descobrir, conversar i brindar pel futur del CEESC. Que aquest nou espai sigui casa, cruïlla i un impuls a la nostra professió!
Informacions d'interès:
Dimecres, 28 de maig, a les 18.00 h
Carrer dels Almogàvers, 214
Poble Nou, Barcelona
Com arribar-hi
Metro: Llacuna (L4) i Glòries (L1)
Bus: 7, X1, V25
Tram: T4 (Ca l'Aranyó)
>>Cal reservar plaça omplint aquest formulari.
Educació social, un ofici de reptes.
Presentem l'InformeES 2023
Abordem la seguretat i la precarietat amb la Consellera.
Aquest marc normatiu ofereix una oportunitat clau per a les educadores i els educadors socials amb formació en mediació
Refrocem els vincles entre els membres del Col·legi d'arreu del territori
El 28 de gener, la Mesa del Parlament de Catalunya va admetre a tràmit el projecte de llei que regula els instruments de provisió del sistema públic de serveis socials. Aquesta iniciativa legislativa busca establir el marc per a la participació d'entitats públiques i privades dins de la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Pública, mitjançant instruments no contractuals. Concretament, la llei defineix els criteris d’accés per a les entitats proveïdores i regula l’acció concertada, entre altres aspectes fonamentals.
El 6 de març, el CEESC va presentar un conjunt d’esmenes amb l’objectiu de reforçar i millorar el projecte de llei. La nostra proposta se centra a assegurar un sistema més just, equitatiu i sostenible, tant per a la ciutadania com per als professionals del sector i les entitats que gestionen els serveis socials. Les esmenes presentades destaquen la importància de situar la qualitat del servei al centre de la legislació, dignificar les condicions laborals i promoure un model de provisió de serveis que prioritzi l’impacte social i el bé comú.
A més, hem sol·licitat comparèixer davant la Comissió de Drets Socials i Inclusió per tal d'exposar el nostre posicionament i defensar les esmenes presentades.
Amb la presentació d’aquestes esmenes, el CEESC reafirma el seu compromís amb la construcció d’un sistema de serveis socials més eficient, transparent i alineat amb les necessitats de la ciutadania. Continuarem treballant per garantir que la futura llei protegeixi els drets de la ciutadania i reconegui la tasca fonamental dels professionals de l’educació social.
>>Descarregueu el document Aportacions del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya al Projecte de Llei dels instruments de provisió del Sistema Públic de Serveis Socials.