Des del CEESC ens hem posat en contacte amb el Conseller Chakir El Homrani i amb la Secretària d'Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, per fer-los arribar algunes valoracions sobre el recent comunicat del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública.

Ens vam assabentar a través de la premsa que el Departament havia posat en coneixement dels sindicats participants en la Mesa General de Funció Pública, del passat dilluns 15 de juny, que la Generalitat de Catalunya gratificarà el personal de serveis bàsics essencials i, entre aquests, educadores i educadors socials de centres residencials de menors d’edat.

D'entrada els agraïm que educadores i educadors socials siguem considerats essencials des d’instàncies de l’administració. Però el contingut de l’anunci ens fa preguntar-nos si s’està plantejant generar una doble segregació en el cas concret d’educadores i educadors del sistema de protecció a infants i adolescents.

Aquesta paga extraordinària és doblement discriminatòria tenint en compte que els professionals que treballen per a entitats privades que gestionen serveis de la Generalitat de Catalunya han treballat i continuen treballant en situacions d’extrema duresa física i mental; realitzant les mateixes tasques, funcions i responsabilitats que els professionals contractats directament per l’administració i no tenen dret a la remuneració que donarà el Govern a les educadores i educadors socials funcionaris, interins o laborals.

Entenem que el model de gestió dels serveis públics no pot implicar diferències en una compensació que té per objectiu el reconeixement de la feina extraordinària dels treballadors i treballadores per sostenir serveis que són de titularitat pública.

Per això hem demanat als representants de l'administració si es preveu aquest reconeixement puntual tant per als treballadors de centres i serveis propis com per als que ho fan a través d’entitats externes.

Com ja hem dit en altres ocasions, al nostre país són molts els professionals que hem hagut de fer un esforç molt per sobre del nostre marc laboral per poder atendre una crisi social generada no només per la COVID-19, sinó per un dèficit històric de polítiques públiques, tant sanitàries com socials i educatives. Seguim reclamant, per tant, que les decisions del Govern de la Generalitat de Catalunya tinguin una mirada a llarg termini i que no es limitin a una paga extraordinària que, a més, fa distincions entre diferents professionals.

Exigim decisions concretes que reconeguin molts altres educadors i educadores socials com a professionals que han estat fonamentals i essencials durant totes aquestes setmanes, en altres àmbits com el de l’atenció a persones sense llar o amb diversitat funcional, per citar-ne alguns. Un reconeixement que no només ha de ser puntual sinó que ha de romandre en el temps.