El CEESC ha estat escollit com a entitat membre del Consell Assessor de l’Estructura de Drets Humans de Catalunya (EDHC), organisme que vetlla per l'acompliment dels DDHH al nostre país els propers dos anys.

L’EDHC es va crear l’any 2017, seguint recomanacions internacionals i està conformada pel Síndic de Greuges de Catalunya i l’Institut de Drets Humans de Catalunya, amb el suport del Consell Assessor.

Aquest Consell Assessor està integrat per una vintena d’entitats i persones expertes en drets humans, que responen a perfils multidisciplinaris i que han estat escollides en un procés de selecció públic.

Agraïts de formar part d’aquest Consell, ja que el Col·legi sempre s’ha sentit interpel·lat per la participació activa en els espais d’observació, debat, generació de discurs amb voluntat interdisciplinària per tal de prendre part en la construcció de nous horitzons de l’acció social, tant a nivell nacional com estatal o internacional. Així mateix, prioritzem fer-nos presents i emetre opinions sobre les propostes normatives que tinguin incidència sobre la ciutadania. Això és així, tant de manera individual des de la nostra organització, com, i preferiblement, de manera coordinada en organitzacions i xarxes de cooperació.

Qui representarà al CEESC en aquest espai és l'Araceli Lázaro, educadora social, amb una trajectòria de 36 anys durant els quals ha assumit diversos càrrecs de responsabilitat amb relació a serveis d’atenció a la infància i l’adolescència, ha estat responsable de l’Observatori dels Drets de la Infància a la Generalitat de Catalunya, docent en molts plans de formació d’Educació Social i infància, autonòmics i estatals, i professora d’Educació Social a la Facultat Pere Tarrés durant 23 anys.

La funció del Consell Assessor és donar suport a la Junta de l’EDHC en l’elaboració d’indicadors de seguiment i l’avaluació, i la supervisió de l’acompliment del Pla de Drets Humans de Catalunya 2020 – 2023; un conjunt d’accions legislatives, administratives i polítiques que cal posar en marxa per fer efectius els drets humans a Catalunya en els propers quatre anys. El passat 16 d'octubre va tenir lloc la primera reunió del Consell que va ser de presentació dels nous vocals i de l'actualitat del Pla.

En aquest segon mandat, les entitats que formem part del Consell Assessor de l’EDHC, som:

També en són membres:

  • Mar Aguilera Vaqués, professora en Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona.
  • Jordi Bonet Pérez, catedràtic de Dret Internacional Públic de la Universitat de Barcelona.
  • Núria Camps Miravet, professora de Dret Internacional Públic de la Universitat de Lleida.
  • Enric Canet Capeta, expert en voluntariat i associacionisme i referent en l’àmbit de l’esplai infantil i juvenil.
  • Irene Escorihuela Blasco, directora de l’Observatori dels Drets Econòmics, Socials i Culturals.
  • Joan Pons Solé, ambientòleg i consultor en dret ambiental.
  • Iñaki Rivera Beiras, director de l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona.
  • Laia Serra Perelló, advocada experta en discriminació, equitat de gènere i drets LGTBI.