El CEESC foma part de la Taula per la Infància i Adolescència de Catalunya i fem pública l'Aliança per la Infància que es reclama des de la Plataforma d’Infància de Catalunya i la TIAC.

Reivindiquem que les polítiques socials se situïn al centre de tots els programes i projectes polítics, especialment aquells destinats a la infància i l’adolescència, i que la reducció de les desigualtats esdevingui el principal objectiu dels pressupostos i esforços públics.

Manifestem:

Fa 31 anys que la societat es va comprometre amb els infants i adolescents, un compromís que portava explícita la defensa dels seus drets, la garantia del seu present i el seu futur. Trenta-un anys després, el grau de protecció dels infants depenen de les prioritats polítiques del moment i de la capacitat pressupostària del país, el seu nivell de vida depèn de la capacitat econòmica i recursos de la seva família, així com del barri en el que creix, i els seus drets civils sovint estan eclipsats pels majors de 18 anys i tinguts en segon pla. Tot i així, 31anys després encara no podem assegurar que a Catalunya els infants no pateixin situacions de discriminació, es garanteixi els seu interès superior, tinguin dret a una vida digne i es promocioni la seva participació i la seva veu sigui escoltada i tinguda en compte en els processos de presa de decisió, en igualtat de condicions.

Més de 72 agents procedents de les entitats, organitzacions i institucions, col·legis professionals, agents econòmics i socials, representants de les administracions locals i grups parlamentaris, el 2013 van signar el Pacte per la Infància de Catalunya l’objectiu del qual era fer efectiva l’aplicació de la Convenció dels Drets dels Infants, i el desenvolupament de la Llei 14/2010 de Drets i Oportunitats en la Infància i Adolescència. Per tal de fer efectiu el ple compliment de la Convenció dels Drets del Infants, posem de manifest que, urgeix reemprendre els compromisos recollits en la Llei 14/2010 i ratificar el Pacte per la Infància i l’Adolescència de Catalunya.

Tal i com ja hem reclamat reiteradament, les entitats d’infància i adolescència cridem a les institucions catalanes a:

  1. Garantir els Drets dels Infants tal i com estableix la Convenció dels Drets de l’Infant de les Nacions Unides.
  2. Impulsar el desplegament complet de la Llei 14/2010 de Drets i Oportunitats en la Infància i Adolescència.
  3. Reemprendre els compromisos del Pacte per la Infància i l’Adolescència de Catalunya, impulsant polítiques integrals que tinguin en compte la perspectiva dels infants i adolescents.
  4. Augmentar els recursos destinats a la infància.
  5. Assegurar l’accessibilitat dels béns i serveis en condicions d’igualtat per a tots els infants i adolescents.
  6. Garantir que l’acció de Govern en relació a la infància sigui transversal, d’una manera particular coordinant les estratègies i l’acció de les àrees de govern d’Ensenyament, Treball, Afers Socials i Famílies, Immigració, Salut i Habitatge.
  7. Garantir que l’atenció pública a la salut física i mental d’infants i adolescents sigui adequada i suficient, en termes de qualitat, quantitat i accessibilitat de serveis i de professionals.
  8. Impulsar les accions de suport a la família mitjançant un model d’atenció comunitària centrat en la persona.
  9. Promoure polítiques de foment de la participació dels infants en tots els àmbits.
  10. Impulsar una Llei pel concert dels serveis a les persones com a procediment administratiu i de relació amb les entitats no lucratives que presten serveis a la infància i prioritzar-ne la contractació davant l’oferta mercantil privada.
  11. Descentralitzar i territorialitzar els serveis de prevenció, d’atenció i protecció de la infància i disposar de programes específics suficients.
  12. Posar fi a les mesures d’austeritat aplicades, per tal que no afectin desproporcionadament als drets dels infants, inclosos els infants amb discapacitat, amb una avaluació exhaustiva dels efectes d’aquestes mesures en el gaudi dels seus drets.
  13. Formació i implicació dels professionals per garantir els drets dels infants en els seus àmbits d’actuació: educació, salut, serveis socials, lleure
  14. Treballar per que les institucions tinguin una organització realment centrada en les necessitats dels infants (horaris, dietes, professionals especialitzats, etc.).
  15. Avançar en la prestació universal per l’infant.

Des de les organitzacions i entitats de la societat civil, agrupats a les nostres federacions, assumim el compromís de seguir treballant dia a dia per millorar les condicions de benestar i dignitat dels més de mig milió d’infants i adolescents a qui atenem cada dia, i els prop de milió set-cents mil que actualment viuen a Catalunya.