El passat 9 de febrer es va publicar la convocatòria de vacunació per a professionals prioritzats en la qual els educadors i les educadores socials no apareixien pròpiament dins de cap dels grups esmentats. Per aquest motiu, des del CEESC vam enviar una carta al secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, per tal que ens resolgués els dubtes i per fer-li saber que l'essencialitat de la tasca que desenvolupem, si no ho era prou, s'ha fet més que evident en aquests mesos de pandèmia.

En no rebre resposta del Departament de Salut, vam contactar amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per si ens podien oferir algun tipus d’informació i avui mateix hem rebut resposta.

Des del Departament de Treball se’ns informa que aquesta mateixa setmana s’ha fet un enviament massiu de correus a tots els serveis socials registrats públics i privats que donen atenció directa en què se’ls demana que aportin dades dels professionals a vacunar.

El Departament de Salut està iniciant la campanya d’administració de la vacuna ASTRAZENECA contra la COVID-19 al personal en actiu dels col·lectius sanitaris i sociosanitaris no vacunat amb anterioritat. Entre altres col·lectius, s’hi inclourà el personal que treballa en la prestació de serveis socials que, en funció del risc d’exposició de la seva activitat laboral i de la possibilitat d’adoptar les mesures de protecció adequades, es consideri prioritari incloure. Aquest procediment preveu, en una primera fase, la vacunació dels col·lectius considerats prioritaris i, dins d’aquests, sempre per a persones que tinguin 55 o menys anys i no tinguin cap patologia del tipus immunodepressió greu.*

En concret, es considera personal essencial aquell que participa en l’atenció directa a les persones ja sigui en serveis residencials, en serveis d’atenció diürna, en altres serveis d’atenció ambulatòria, tant si es presta en instal·lacions pròpies com a domicili i, finalment, el personal d’atenció presencial al públic. No entra dins d’aquesta consideració el personal d’administració ni el personal dels serveis interns de l’entitat.

Per tant, totes les educadores i educadors socials que fan atenció directa rebran la informació de la recollida de dades mitjançant l’organització de qui depenen que les podran donar amb el previ consentiment de la persona.

 

*Les patologies contraindicades són les malalties cardiovasculars no controlades, les malalties hepàtiques, renals, metabòliques/endocrines o neurològiques greus, i càncer en tractament quimioteràpic; així mateix en queden excloses aquelles persones amb antecedents d’al·lèrgia a algun component de la vacuna. La raó d’aquestes excepcions és que els estudis realitzats fins ara amb aquesta vacuna incloïen, sobretot, persones entre 18 i 55 anys sense malalties greus i per això s’utilitzarà en aquestes edats i condicions fins que no es publiquin més dades en gent més gran i/o amb aquestes malalties. Les persones de 56 anys i més i les persones amb patologies cròniques greus o no controlades es vacunaran quan correspongui.