Després de l’aparició d’un anunci del partit polític VOX en el qual un menor immigrant no acompanyat diu que rep la quantitat mensual de 4.700 € mensuals, i per contra “la teva iaia rep només 426 € mensuals”, els Sèniors del CEESC volem expressar la nostra opinió al respecte.

Estem indignats per la mentida sistemàtica de què fa ús aquest partit polític per donar-se a conèixer culpabilitzant un col·lectiu vulnerable amb una metodologia perversa i un discurs escandalós.

En primer lloc, la foto ens presenta un noi encaputxat, venint a dir que forma part d’un col·lectiu delinqüent. Per a més perversitat, la foto correspon a un ciutadà canadenc que no té res a veure amb el col·lectiu dels menors immigrants no acompanyats.

D’altra banda, si es tracta de fer una comparació, s’ha de fer basant-se en la metodologia lògica tradicional i, si es parla de pensions, tothom sap que enlloc del món un noi jove no rep una pensió ni de viudetat ni de jubilació. Per tant, la perversitat està ja en voler comparar ous amb castanyes.

Ara bé, si volen comparar el cost que ha de pagar l’Estat per atendre un menor institucionalitzat amb el d’una persona gran, podem dir, a partir de la nostra experiència professional, que el cost descrit en l’anunci és molt superior al de la realitat. A més, el cost d’una persona gran no implica únicament el cost econòmic de la pensió; els costos sanitaris d’una persona gran són altíssims, però com que la Sanitat és un dret universal, hi ha la desinformació interessada que la medicina és gratuïta i que no val res. Fals. Tothom una mica informat sap que el cost de l’atenció mèdica és molt alt i, en el cas de les persones grans, encara ho és més. És el col·lectiu que rep més prestacions mèdiques i més medicació, i si la persona gran està institucionalitzada, el cost econòmic es dispara. No tenim xifres a l’abast, però tenint en compte la nostra experiència sabem que el cost econòmic d’una persona gran és molt superior als 4.700 euros mensuals.

A més, tot el que es destina a educació és una inversió a llarg termini. Menysprear una criatura perquè “no és dels nostres” és un altre crim de lesa humanitat.

Nosaltres, com a educadors i educadores socials jubilats i provinents de diferents disciplines dels àmbits de l’educació social, volem manifestar la maldat encriptada en els discursos i programes polítics d’aquest partit que, a més, es manifesta en declaracions a la premsa, crides en manifestacions i fets que la premsa exposa diàriament.

L’ideari d’aquest partit polític és l’antítesi del treball que diàriament fan els educadors i les educadores socials en el seu quefer diari.

VOX proposa una societat on els ciutadans siguin dòcils, febles i acrítics amb el sistema i que perdin qualsevol indici d’identitat personal. Amb un únic propòsit: manipular la ciutadania al seu antull.

VOX utilitza la pedagogia de la por. I tots sabem que la por anul·la i paralitza qualsevol iniciativa d’automillora. En definitiva, la por genera deshumanització. La por, la tortura i la mort són els tres puntals sobre els quals reposa tot sistema dictatorial.

També sabem que els mitjans de comunicació no són neutres, però assistim a una presència excessiva de VOX en aquests mitjans, un fet que ens genera preocupació.

Com a grup veiem amb angoixa com les teories polítiques que sostenen poden calar de manera fàcil en els col·lectius als quals els nostres companyes i companyes amb gran esforç estan atenent. Discursos fàcils i entenedors, però falsos des del principi fins al final. I no és una equivocació o un parer diferent. Els inspira el mal en estat pur. Es allò que Hannah Arendt va dir: “la banalització del mal”.

Estem francament molt preocupats. I creiem que els professionals de l’Educació Social hauran de fer un esforç suplementari per informar degudament de la maldat i de la perversitat encriptada en tots aquests discursos. I en educar en el respecte, l’amor i la solidaritat, unes paraules que no figuren en el diccionari particular d’aquest partit polític.

Els professionals de l’Educació Social estan atenent col·lectius altament vulnerables. I és aquesta vulnerabilitat la que els fa possibles votants d’un sistema que anirà en contra dels seus desenvolupaments personals i de l’optimització de la persona.

Com a grup Sèniors manifestem que no volem contribuir a covar l’ou de la serp.