Després de més d’un any, tornem a organitzar una jornada presencial, que també es retransmetrà per streaming. Serà el proper 15 de juny, on, i principalment, es tractarà la despoblació dels pobles i entorns rurals i el paper que hi pot tenir l’Educació Social per tal d’evitar-ho. El poble ens fa tornar a estar presents!

En aquesta jornada coneixerem i conversarem amb diferents professionals d’arreu de Catalunya sobre la despoblació i sobre com alguns projectes, propostes, iniciatives o maneres de fer han fet (o ho intenten) canviar el rumb de la situació, d’una realitat. També parlarem de les característiques del terreny i les casuístiques de les problemàtiques socials als pobles. El poble ofereix menys oportunitats?

Quan parlem de despoblació ens referim a la migració, principalment de les persones joves, dels entorns rurals cap a les ciutats on hi tenen més perspectives de futur i més ofertes laborals. Altres factors que també poden portar els joves a marxar dels pobles són els pocs serveis orientats cap a ells, la mala comunicació amb altres pobles o ciutats, entre d'altres. Però l’impacte que deixarà la pandèmia, el teletreball... ajudarà a frenar la despoblació? Hi haurà joves, parelles, famílies que tornaran o que s’instal·laran en zones més rurals? També en parlarem a la jornada.

Clica l'enllaç i ajuda'ns a esbrinar què pot fer l’Educació Social per evitar la despoblació dels pobles.

>>Inscriu-te a la jornada presencial (amb aforament limitat)<<

>>Segueix la jornada per streaming<<

 

En aquesta jornada comptarem amb la participació de:

Sandra Gallardo Salinas

Vaig estudiar la llicenciatura en Treball Social a la Universitat Nacional del Comahue, a la Patagònia Argentina. La meva feina des dels inicis ha estat vinculada a la infància i l’adolescència.

Circumstàncies de la vida em van portar a viure a la Terra Alta i des del 2008 formo part de l’equip dels Serveis Socials Bàsics d’Atenció Social del Consell Comarcal.

Estem vivint temps de canvi i d’una visualització de la professió que cal aprofitar per donar suport i continuar la feina d’anys de tants companys que han lluitat i lluiten per fer un lloc cada vegada més visible a l’Educació Social. Soc col·legiada i membre de la Junta delegada de Terres de l'Ebre.

 

David Lesan

Per vocació i per proximitat al meu poble vaig estudiar la diplomatura d'Educació Social a la Facultat de Ciències de l'Educació de la Universitat de Lleida. Allò que forma part de les persones i de lo social sempre m'ha apassionat. De fet, no recordo cap acció a la meva vida que no tingui a veure amb això.

Em defineixo com una persona motivada, motor d'iniciatives i amant del vincle entre joves, territori i societat. Tinc una experiència de més de 20 anys en l'àmbit de la joventut en els sectors del lleure, la participació i la cohesió social, l'educació i l'ocupació.

Visc a Corbins, el meu poble, i treballo al Servei Comarcal de Joventut "Jove_Segrià" del Consell Comarcal del Segrià a Lleida.

 

Lluís Rubió

De pensament i acció àcrata, vaig intentar donar un recorregut a tot plegat estudiant la diplomatura d'Educació Social. Visc a la comarca de la Garrotxa i soc una persona molt implicada en els moviments socials de la meva comarca i actuo, sempre que puc, davant d'una injustícia, sobretot les que afecten les persones.

Fa més de 15 anys que exerceixo d'educador (una paraula amb un gran pes!) i ho he fet i faig des de diferents posicions, centres, projectes, espais i àmbits.

Actualment soc el tècnic d'educació, joventut i lleure de l'Ajuntament de La Vall d'en Bas, un petit gran municipi de la comarca de la Garrotxa.

 

Presentaran i dinamitzaran l’acte, Xavi Campos, gerent del CEESC, i Gemma Carbó, directora del Museu de la Vida Rural.

Enllaços d'interès:


L'Educació Social en entorns rurals - #ESRural és un projecte del CEESC que neix per visibilitzar la maduresa de la professió als pobles i projectar la casuística de la professió en aquests entorns amb l'objectiu d'inspirar i cercar altres maneres de fer de l'educació social a les ciutats o àrees metropolitanes.

Una jornada organitzada en col·laboració amb el Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí.