La setmana passada representants del CEESC ens vam reunir amb la Comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona, Sònia Fuertes, i la gerent de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS), Lidia Garcia.

La reunió es va dur a terme per tal de compartir punts de treball en comú sobre la situació dels Serveis Socials a Barcelona. S’hi va abordar el malestar professional, que ha augmentat després d’un any i mig de pandèmia i que ha desembocat en la vaga dels i les professionals de Serveis Socials de Barcelona, convocada el passat 7 de juny.

En la reunió es va acordar la conveniència de generar un espai de debat i treball amb participació de tots els agents implicats; l'Ajuntament està elaborant una proposta en aquest sentit. I també es va acordar mantenir una comunicació directa i fluida entre les dues institucions.

Després d’aquesta reunió, des de l’Ajuntament de Barcelona ens anunciaven que a partir d’ara estendrà a tota la ciutat una prova pilot que aplica des del 2019 al barri de Sants per evitar que els professionals dels equips dels Serveis Socials hagin d'anar als desnonaments.

La valoració que s’ha fet d'aquesta prova pilot “és positiva, atès que no ha estat necessari acudir a bona part dels desnonaments, sens perjudici que els Serveis Socials han seguit complint amb la seva funció d'atendre les persones vulnerables i en situació d'exclusió residencial”, tal i com indica la circular de la gerència de Drets Socials on s’explica l'organització dels serveis socials en la seva funció d'assistència als desnonaments a partir d’ara.

Des del CEESC sabem que aquesta no és l’única solució. Les queixes van més enllà del fet d’acompanyar o no les comitives judicials. I no només són els Serveis Socials de Barcelona els que estan demanant auxili. També hem vist com els professionals de l’Hospitalet de Llobregat fa mesos que es mobilitzen. I avui ens ha arribat el Manifest dels Serveis Socials de Montornès del Vallès.

El problema és global, tot i que cada poble o barri pugui tenir les seves particularitats, la greu crisi social que estem patint és evident i no farà més que empitjorar en els propers mesos. Com dèiem en el comunicat emès el 14 de maig: “Aquestes situacions poden anar a més, i cal dirigir les accions als qui en tenen les responsabilitats, des del diàleg i intentant arrencar acords per millorar la vida de les persones que és, en definitiva, el que persegueixen els i les professionals de Serveis Socials.”

És per això que, des del CEESC, obrim una finestra per recollir les veus i els interessos, per compartir i contrastar. Si tens interès en fer xarxa amb altres equips que comparteixen aquesta situació i en treballar de manera conjunta per generar un espai on aglutinar propostes, posa’t en contacte amb nosaltres a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..