Manifest del Dia Internacional de l'Educació 2022
24 de gener de 2022
#DiaEducació22

“Canviar de rumb, transformar l’educació” és ei lema amb el qual la UNESCO ens anima a commemorar aquesta quarta edició del Dia Internacional de l’Educació, una cita establerta per l'Assemblea General de les Nacions Unides per tal de posar en valor el fet educatiu.

Tal com ens recorda la directora general de la UNESCO, Audrey Azoulay, "les flagrants desigualtats, un planeta malmès, la creixent polarització i les devastadores conseqüències de la pandèmia ens plantegen una decisió generacional: seguir per un camí no sostenible o canviar radicalment de rumb".

I és que encara no hem aconseguit que l'accés a una educació de qualitat per a tothom. Aquests darrers anys no sols hem escurçat l'escletxa de les desigualtats sinó que s’han agreujat. Ens cal un nou contracte social que ens encari cap a la lluita per a l’equitat, la justícia social i contra l'exclusió. Tot això, en un context d'urgència en què el planeta ens reclama una major consciència i més educació ambiental.

"Hem de proporcionar ajuda financera a l’educació, tenint en compte que no és una despesa sinó una inversió", tel com assenyala la directora general de la UNESCO. Cal continuar reivindicant que el fet educatiu es dona tant dins com fora de l’àmbit escolar i cal garantir oportunitats enriquidora en aprenentatges per al conjunt de la població. Cal que socialment valorem més els i les professionals de l’educació, dotar-los de les eines i els recursos necessaris i combatre la precarietat laboral en l'àmbit no formal.

"L'educació és un bé comú, un dret fonamental i la base d'un futur sostenible", afirma Azoulay. Recordem, a més, que un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible és el de "garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d'aprenentatge durant tota la vida per a tothom". Juntament amb la lluita contra la pobresa, per a la seguretat alimentària per a una vida sana i amb benestar, entre altres.

Creiem en l’educació i volem apostar-hi!