El CEESC s'ha adherit al "Manifest Infància i Pantalles", un Manifest sobre l’ús de les pantalles per promoure un desenvolupament saludable en la primera infància (de 0 a 6 anys).

El Manifest està adreçat a institucions i entitats vinculades a l’etapa de la primera infància des dels vessants de salut, benestar, educació, lleure, cultura, comunicació i acció política, entre d’altres i té l’objectiu de conscienciar de la necessitat de preservar la primera infància de la sobreexposició continuada als dispositius digitals i pantalles. Aquesta etapa és crucial per al desenvolupament cerebral, físic i emocional.

Efectes nocius descrits en l’evidència científica en relació amb la sobreexposició continuada a les pantalles dels infants menors de sis anys:

  • Efectes en el desenvolupament cerebral.
  • Efectes en la salut i desenvolupament físic.
  • Efectes en la salut emocional.

El Manifest proposa:

  1. Potenciar la recerca en el nostre país i context proper, per generar més evidència sobre els efectes nocius de la sobreexposició i els impactes a llarg termini de l’ús de les pantalles.
  2. Promoure una major conscienciació social per deixar de normalitzar l’ús de pantalles abans dels 3 anys.
  3. Millorar la regulació en la classificació de continguts audiovisuals, adequant-la als primers estadis de desenvolupament dels infants.
  4. Sensibilitzar la societat sobre les necessitats dels primers anys de vida i de com satisfer-les per tal que els petits puguin créixer de forma sana, equilibrada i desenvolupant al màxim les seves potencialitats.
  5. Orientar i acompanyar les famílies per una convivència digital que sigui respectuosa amb la salut, les necessitats i el ritme dels infants.
  6. Promoure polítiques de conciliació familiar i accés a recursos educatius i de cures universals que permetin una criança responsiva.
  7. Impulsar la regulació de les empreses de tecnologies digitals per limitar les possibilitats de recollir informació personal sensible d’infants amb finalitats comercials.

Web del Manifest.

Llegeix el Manifest complet.

Recollida de signatures.

Dilluns, 16 de maig, a les 18.30 h tindrà lloc l'acte de presentació al Canòdrom – Ateneu d'innovació digital i democràtica de Barcelona. L’acte comptarà amb una breu ponència a càrrec de la Dra. Rosa Casafont, metgessa i membre de la Càtedra de Neuroeducació de la Universitat de Barcelona.