El passat divendres, 10 de juny, vam celebrar el 10è aniversari dels Sèniors amb una activitat molt especial que ens va portar a conèixer dos dels projectes més transformadors de Ponent: el Gargar de Penelles i la Cooperativa L'Olivera.

La visita va començar al cinema Kursaal de Penelles on vam veure un reportatge sobre el Gargar Festival de Murals i d'Art Rural, una proposta artística innovadora per dinamitzar un poble que patia feia anys l’ombra de la despoblació. El festival porta ja set edicions i en aquest temps ha millorat l’entorn (amb murals i grafits a parets descuidades i espais abandonats), l'autoestima i el coneixement del poble, hi ha més activitats i projectes per a joves i s’ha enxarxat amb altres pobles i ciutats, també a nivell internacional.

Durant la visita guiada vam conèixer més a fons a història del festival així com les petites històries que s'amaguen en alguns dels murals que fan d'aquest petit poble de La Noguera un llenç únic, viu i dinàmic.

La visita a Penelles va acabar a l’església Sant Joan Baptista, les parets interiors de la qual acullen l'obra Omnipresent de l'artista Berni Puig, una reinterpretació pictòrica del mapa de Penelles i el territori que l'envolta.

Després de dinar a la població de Vila-sana, el grup es va dirigir cap Vallbona de les Monges on ens esperaven a la Cooperativa l’Olivera. Vam conèixer de prop aquest projecte que, amb la seva visió transversal, ha fet compatible la inclusió social amb l’elaboració de productes d’origen i d’alta qualitat. L’Olivera és una cooperativa de treball i d’iniciativa social que cultiva vinyes i oliveres i elabora vins i olis ecològics incorporant persones amb discapacitat o diversitat funcional en tot el procés, posant les nostres capacitats al servei d’un projecte comú. Amb en Gerard, membre de la cooperativa, vam conèixer de prop el projecte, vam fer un tast de dos dels vins de la cooperativa i vam baixar al celler on ens va explicar el procés d'elaboració del seu vi escumós.

Un cop enllestida la visita a l'Olivera, vam dirigir-nos cap cap a la Sala de conferències de Vallbona de les Monges per assistir a la tercera jornada del projecte del CEESC, #ESRural - L'Educació Social en entorns rurals

 

Galeria d'imatges del PaisatgES
Si cliqueu sobre la imatge, l'ampliareu.

     
     

 

 


El projecte Sèniors compta amb el suport de: