El CEESC s'ha adherit al comunicat elaborat pels col·lectius de Melilla que lluiten en terreny per la defensa dels drets humans.

El comunicat unitari denúncia els fets esdevinguts el 24 de juny passat a Melilla, i exigeix que s'obri una investigació per part dels organismes competents perquè s'aclareixin els fets.

ADHESIÓ AL COMUNICAT DE DENÚNCIA UNIFICAT - Les adhesions poden ser tant individuals com per col·lectiu/entitat i estaran obertes fins avui divendres 1 de juliol.

 

Concretament es denuncia que unes 2.000 persones es van aproximar als voltants del perímetre fronterer; 133, majoritàriament d'origen sudanès i txadià, van aconseguir arribar i es troben ara al Centre d'Estada Temporal per a Immigrants (CETI) de Melilla, on es troben aïllades en espera de sol·licitar Protecció Internacional.

Així mateix, algunes persones que van aconseguir arribar a territori espanyol van ser violentament tornades en calent; pràctica que vulnera la legislació internacional en matèria de drets humans.

A més, recorden que els cossos estan sent enterrats a Nador sense fer autòpsies essencials per a una possible investigació, sense identificar i sense informar les famílies. Igualment, més de 300 persones van ser hospitalitzades, no havent-hi recursos suficients per atendre-les a l'hospital El Hassani de Nador. "Tot això, com a resultat del tracte cruel i inhumà i l'omissió del deure de socors", denuncia el text.

I per tot això, exigeix:

  • Investigació independent que aclareixi les morts ocorregudes; així com, la reparació de les víctimes (identificació, repatriació i informació a les famílies).
  • L'accés a una sanitat de qualitat i una atenció especialitzada a les persones ferides.
  • Finalització de les devolucions en calent i derogació, per part dels grups parlamentaris, dels rebutjos a frontera a la reforma de la Llei de Seguretat Ciutadana.
  • La protecció, garantia i mecanismes de monitorització dels Drets Humans a tota la Frontera Sud, respectant els acords internacionals, especialment l'Estatut de les Persones Refugiades, i atenent la particular vulnerabilitat de les menors.
  • Transparència en relació amb la “nova etapa” de partenariat entre Espanya i el Marroc; així com en què es gasten els diners que rep el Marroc de la UE i Espanya.
  • Establiment de VIES LEGALS I SEGURES i DEROGACIÓ DE LA LLEI D’ESTRANGERIA

Aquest comunicat s’utilitzarà com a eina de denúncia i s'enviarà a diferents institucions, entre les quals el president del Govern, Pedro Sánchez, el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska.

 

#MasacreMelilla
#ConvocatoriaUnificada
#24J