El passat 14 de març, el Col·lectiu Eulàlia, un col·lectiu format per educadores i treballadores socials de l’Ajuntament de Barcelona ens va citar en una piulada on se’ns informava de la seva situació laboral. Des del CEESC ens vam posar en contacte amb elles per conèixer de primera mà la seva situació.

El divendres 17, ens van trobar amb algunes de les professionals de l’acció social que formen part del Col·lectiu Eulàlia i ens van exposar que: 

  • Aquestes professionals van ser nomenades per l’Ajuntament de Barcelona després de respondre a la crida de les Borses d'Urgència, que es van fer públiques el 10 desembre de l’any 2021, justificades per l’acumulació de necessitats de cobertures de vacants a l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS). El temari per accedir a aquests llocs d’urgència estava format per 60 temes, i van haver de superar una prova específica i una de pràctica.
  • Posteriorment, l’Ajuntament de Barcelona, el 15 de desembre del 2021, va convocar l’ampliació de diferents borses de treball, entre elles les de la categoria de titulat mitjà d’Educació Social, entre d’altres (Borsa C). Les professionals del Col·lectiu Eulàlia, que ja estaven treballant a l’Ajuntament de manera temporal, van preguntar als responsables de recursos humans de l’Ajuntament de Barcelona si s’havien d’inscriure en aquesta nova convocatòria per continuar a la seva plaça i se’ls va informar que no calia, ja que havent aprovat el concurs d’oposició, entrarien a formar part de la borsa de treball que els corresponia.
  • Les bases de la convocatòria de l’ampliació de diferents borses de treball van ser més assequibles que les de la convocatòria de la borsa d’urgència, ja que no hi havia temari. 
  • En finalitzar el procés d’ampliació de la borsa del desembre del 2021, a les professionals que van accedir a l’Ajuntament de Barcelona a través de la borsa d’urgència se’ls van anar rescindint els contractes laborals a mesura que les suplències que estaven cobrint finalitzaven i no podran ser contractades de nou perquè encara no s’ha constituït la seva borsa. Per contra, començaran a ocupar els llocs de feina persones del procés d’ampliació de borses (Borsa C).
  • Davant d’aquesta situació de precarietat i de greuge comparatiu amb les persones treballadores a l'IMSS provinents de la borsa d’ampliació convocada al desembre del 2021, les treballadores del Col·lectiu Eulàlia han traslladat a l’Ajuntament de Barcelona la petició d’arribar a una solució ràpida i adequada, permetent-los la seva continuïtat/reincorporació i que es constitueixi la Borsa del Concurs Oposició del 2021 de manera immediata.

Des del CEESC ens hem posat en contacte amb els referents de l’Ajuntament de Barcelona, i des de l’IMSS se’ns ha fet saber que en aquest cas s’han seguit els criteris pactats per l’Ajuntament de Barcelona, que són el resultat del compliment de la normativa legal vigent i dels acords que es produeixen en el sí de la Comissió de Borses del propi Ajuntament, de la qual formen part els representants sindicals. Manifesten entendre els motius que trasllada aquests col·lectiu de professionals i ens ofereixen un espai de reunió, mentre comenten que des de la Gerència de Persones i Desenvolupament Organitzatiu de l’Ajuntament de Barcelona se centralitza l’execució dels diferents processos d’oferta pública que estan pendents de finalitzar-se amb els corresponents nomenaments i de constituir les borses de treball que resten pendents. L’IMSS està treballant amb aquesta Gerència per garantir que la constitució de les noves borses es produeixi al llarg del mes d’abril.

El CEESC ha sol·licitat als responsables de l’Ajuntament de Barcelona que s’intensifiqui la comunicació directa amb les professionals afectades per tal de donar resposta a les contradiccions informatives explicitades per aquestes; i que es garanteixi la constitució de la borsa de treball de la qual han de formar part i la seva entrada en funcionament com més aviat millor.

Els educadors i educadores socials que hagin format part de la borsa d’urgència de l’Ajuntament de Barcelona i que es trobin en aquesta situació, poden posar-se en contacte amb el Col·lectiu Eulàlia a través de: 

  • Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
  • Twitter: @borsesbcn2021
  • Instagram: @borsesBcn2021