El CEESC s’adhereix al manifest d’entitats socials en defensa del Pla Pilot de la Renda Bàsica a Catalunya, per la creació dels mecanismes legals que facin possible la posada en marxa d’aquest Pla Pilot de la Renda Bàsica de Catalunya el més urgentment possible:

 

Com és conegut, el passat 10 de març, el PSC, Junts, Vox, Ciudadanos i PP van votar en el Parlament de Catalunya que es retirés el Pla Pilot de la Renda Bàsica que portava preparant-se gairebé dos anys i estava previst que es posés en marxa a finals d’any. Només van votar la seva continuïtat ERC, la CUP i En Comú Podem. Com afirmava un manifest de diverses persones relacionades amb el món acadèmic, moltes d’elles amb llarga experiència en diferents projectes pilot d’arreu del món, “el Projecte Pilot de Renda Bàsica a Catalunya representa una oportunitat única per avaluar noves polítiques innovadores en línia amb les darreres directrius científiques”.

Per les mateixes dates, es publicava una recent enquesta entre la població catalana on, entre d’altres moltes informacions interessants, es posava de manifest que gairebé un 80% es mostrava favorable a la renda bàsica i un 76% valorava positivament la necessitat de realitzar un pla pilot. Hem pogut llegir a la premsa, dies i setmanes posteriors a l’esmentada votació, articles signats per representants polítics del PSC i de Junts justificant la seva posició amb arguments de dubtosa qualitat científica, com ara que és una mesura inflacionària, que no es pot finançar (hi ha qui ha confós el cost net amb el cost brut de la renda bàsica, i així, evidentment, no surten els números), que ara toca centrar-nos en els subsidis a la pobresa que tenim, com ara l’Ingreso Mínimo Vital i la Renda Garantida de Ciutadania, entre d’altres. No és el moment ara de donar resposta a cadascuna d’aquests justificacions, doncs ja s’ha fet anteriorment en moltes ocasions i de forma minuciosa. Però sí que volem manifestar que:

  1. L’aplicació general, a un país com Catalunya, d’una renda bàsica ha de ser diferenciada d’un pla pilot. Un pla pilot mai serà una simulació exacta de l’aplicació integral d’una renda bàsica, doncs això implicaria, entre molts altres factors, una reforma fiscal capaç de finançar-la. Es pot estar a favor o en contra de la renda bàsica, però un pla pilot aporta molta informació valuosa sobre diversos aspectes que també poden ser aprofitats per la comunitat acadèmica, les organitzacions socials, els partits polítics, l’administració pública i el conjunt de la ciutadania.
  2. El disseny del Pla Pilot de la Renda Bàsica de Catalunya, recollint les experiències d’anteriors plans realitzats a diversos llocs del món, aporta aspectes innovadors, tal com bona part de la comunitat científica internacional coneixedora de la matèria ha posat de manifest. Sense anar més lluny, el fet de conferir la renda bàsica no a individus aïllats, sinó a dos municipis, per una banda, i, per l’altra, a tots els membres d’un bon nombre de llars seleccionades aleatòriament del conjunt del territori català, pot aportar una evidència científica i tota una munió d’aprenentatges en termes de comportament de les persones i de producció de política pública que no ens podem permetre desaprofitar.
  3. Davant de la realitat social que ens envolta, marcada per la permanència, si no pel creixement, any rere any, d’amplíssimes capes de la població en situació de pobresa i precarietat, repetir les velles receptes no és la manera racional de fer front a aquesta xacra social. Però, fins i tot per a aquelles persones que puguin pensar que s’ha d’insistir en les receptes conegudes, aquest pla pilot de la renda bàsica pot aportar coneixements de molta utilitat.

La Xarxa Renda Bàsica, secció oficial de la Basic Income Earth Network, compromesa des de fa més de dues dècades en la defensa de la renda bàsica, proposa a les entitats dedicades a la lluita contra la pobresa i les moltes formes de precarietat, dependència i subordinació social a què la situació social aboca a moltes persones i col·lectivitats, la signatura d’aquest manifest, amb el qual volem expressar el nostre suport a què es creïn els mecanismes legals que facin possible la posada en marxa d’aquest Pla Pilot de la Renda Bàsica de Catalunya el més urgentment possible.

Enllaç al Manifest d’entitats socials en defensa del Pla Pilot de la Renda Bàsica de Catalunya.

Entitats socials signants del manifest en defensa del Pla Pilot de la Renda Bàsica de Catalunya (fins el 23 d’abril de 2023).