Aquest any el CEESC s’ha integrat a la Plataforma de reptes i solucions Zero Abandonament, una iniciativa de la Fundació Bofill, que forma part de l’estratègia per reclamar un pla de xoc contra l’abandonament escolar.

I és que després de dècades de reducció considerable de les xifres d’abandonament escolar prematur a Catalunya, segons les dades publicades en l’Enquesta de Població Activa, de gener 2023, es mostra un estancament d’aquest descens. Es calcula que, només l’any 2022, més de 97.000 joves havien deixat el sistema educatiu sense haver arribat a finalitzar estudis postobligatoris.

Tal i com explicava la Fundació Bofill en el moment de la seva creació, a través de la Plataforma es convida els municipis i tota la comunitat educativa a posar en marxa un moviment que vehiculi tota la força que tenim com a país per accelerar el procés cap a la pràctica erradicació de l’abandonament. Un laboratori on explorar, aprendre i compartir iniciatives que funcionen contra l’abandonament escolar.

Com sabeu, ja fa temps que des del CEESC estem reclamant la necessitat d’implantar la figura dels professionals de l'educació social en el nostre sistema educatiu. Defensem que cal tenir una mirada global, integral del fet educatiu dins i fora de l’escola. I que cal treballar des de la interdisciplinarietat dins del món educatiu, sumant amb objectiu comú, posant en joc tots els perfils professionals del fet educatiu, amb les seves diferents competències professionals. 

Per això ens hem integrat en la Plataforma Zero Abandonament. En aquest vídeo, Xavi Campos, director de l’equip de gerència del CEESC, ens explica el paper clau d’educadores i educadors socials en l’acompanyament a l’alumnat.  

“Els educadors i educadores socials podem ajudar molt pel paper de triangulació que fem entre l’escola, la comunitat i la família, posant l’alumne al centre. En el nostre ADN està acompanyar les persones tenint-les com a protagonistes del seu propi recorregut i desenvolupament”.

 

Juntament amb la Plataforma Zero abandonament, la Fundació Bofill ha impulsat una campanya amb un manifest.