Els dies 27 i 28 de maig de 2024 tindrà lloc el 5è Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats al Teatre Lliure de Barcelona.
Un Congrés que es consolida després de 27 anys d’història, que es caracteritza especialment perquè està organitzat per professionals de base, recolzats pels col·legis professionals d’Educadores i Educadors Socials, Psicologia, Treball Social i Pedagogia. Una trajectòria que es reflecteix en l'èxit de convocatòria, amb 525 persones inscrites, havent de tancar les inscripcions per aforament complet.
La responsabilitat en la gestió, el disseny de l’activitat, l’elecció de la temàtica a tractar i l’organització és compartida pels quatre col·legis que es coordinen en quatre comitès. La secretaria tècnica d’aquest 5è Congrés està en mans del CEESC i la Comissionada és la Mireia Ballart, educadora social i col·legiada del CEESC.
Amb aquest Congrés es vol oferir una mirada àmplia del treball amb la comunitat i interprofessional donant espai a la metodologia, al procés i a l’avaluació, tant en la intervenció com en el treball entre serveis bàsics i especialitzats.
L’objectiu és recuperar la mirada crítica per part dels professionals del propi sistema.
Els serveis socials en el context polític actual
Després de les recents eleccions del 12 de maig veiem que la societat es troba en un moment de radicalització política. Amb la pujada de les opcions més conservadores i, sovint, xenòfobes, ens trobem davant d'un interrogant crucial: quin serà el destí de les polítiques socials en aquest nou panorama?
A mesura que les veus extremistes guanyen terreny, és inevitable preguntar-nos com aquesta evolució impactarà en la manera en què organitzem i gestio
nem els serveis socials bàsics i especialitzats. En aquest escenari incert, la tasca dels professionals del món social esdevé més complexa i, alhora, més crucial que mai.
Així doncs, en el 5è Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats, sota el lema "NAVEGAR (avançant) en els marges de la intervenció social", ens proposem no només explorar les fronteres de la nostra pràctica professional, sinó també encarar les realitats que configuren el context en què operem.
Se’ns plantegen preguntes difícils: Com podem continuar atenent la ciutadania en situació de vulnerabilitat que ja queda al marge? Quines estratègies innovadores podem desenvolupar per intervenir de manera efectiva en aquests temps incerts? Com podem reivindicar els recursos i el suport necessaris per dur a terme la nostra feina?
És el moment de la reflexió crítica i de la defensa dels valors que fonamenten la nostra tasca en els serveis socials. En el 5è Congrés, tal com ens indica el lema, buscarem no només comprendre aquests reptes, sinó també imaginarem camins nous i transformadors per continuar avançant, navegant amb destresa en aquests marges de la intervenció social.
Els serveis socials bàsics i especialitzats, un espai multidisciplinari i feminitzat
Aquesta edició del Congrés no només destaca per la seva diversitat professional, tant pel que fa a les diferents professions implicades i a la multidisciplinarietat d'àmbits tractats en el programa, sinó també per una notable presència de dones. Amb més de 500 professionals de l’educació social, la psicologia, el treball social i la pedagogia, és remarcable observar que gairebé el 90% de les persones assistents són dones.
Aquesta "feminització" dels serveis no només és una qüestió de nombre, sinó que té implicacions profundes en la pràctica professional i en la percepció social d'aquests serveis. Desafortunadament, la feina de cura, tan important en aquests àmbits, sovint es subestima i no es reconeix adequadament, la qual cosa pot afectar negativament la qualitat de vida de les treballadores i els treballadors i la prestació dels serveis. És essencial reconèixer i valorar la importància d'aquesta feina per a una societat més justa i equitativa.
El Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats és una iniciativa intercol·legial de 4 col·legis: el Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC), el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC), el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT) i el Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya (COPEC). La responsabilitat en la gestió, el disseny de l’activitat, l’elecció de la temàtica a tractar i l’organització és compartida pels quatre col·legis que es coordinen en quatre comitès. La secretaria tècnica d’aquesta cinquena edició està en mans del CEESC.
El Congrés compta amb la col·laboració del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona.