COMUNICAT
Davant les vulneracions: ètica i responsabilitat professional
Davant dels fets denunciats darrerament sobre possibles fraus en relació amb infants i adolescents tutelats i extutelats, des del CEESC volem expressar el nostre posicionament ferm i compromès amb la defensa de l’ètica professional, la dignitat de la intervenció social i la protecció de les persones en situació de vulnerabilitat.
Condemnem qualsevol actuació que contradigui els principis deontològics i ètics de la nostra professió, especialment aquelles que puguin suposar una vulneració de drets, una mala praxis professional o un perjudici directe a les persones ateses.
Denunciem que en aquestes situacions s’estan vulnerant els drets fonamentals de joves en situació de desemparament, trencant amb els principis bàsics de protecció, acompanyament i dignitat que han de guiar tota intervenció social.
Reafirmem el nostre compromís amb la qualitat de la pràctica educativa social, i manifestem la voluntat de revisar qualsevol situació que posi en qüestió la integritat professional de les educadores i educadors socials.
Animem les institucions, professionals i ciutadania a utilitzar els canals oficials per comunicar situacions que considerin inadequades o contràries a la nostra ètica professional, amb l’objectiu de garantir una resposta adequada i la millora constant del nostre exercici professional.
El CEESC es manté obert a la col·laboració amb les parts implicades i amb les administracions competents, per tal de contribuir a l’esclariment dels fets i a la promoció d’un exercici professional respectuós, just i transformador.
Finalment, volem recordar que la figura de l’educadora i l’educador social és clau en la construcció d’una societat més equitativa, i que la confiança en aquesta professió es fonamenta en la responsabilitat, el respecte i la coherència en la pràctica diària.
En aquest sentit, valorem positivament l’anunci que ens va fer la Consellera del Departament de Drets Socials i Inclusió en la reunió que vam mantenir amb ella, sobre el fet que la Generalitat ha decidit encarregar una auditoria externa per revisar les incidències detectades en l’àmbit de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). Considerem un pas imprescindible que aquesta auditoria permeti identificar mancances estructurals i promogui els canvis necessaris per garantir un sistema de protecció a la infància que sigui realment segur, transparent i centrat en els drets dels infants i adolescents. Així mateix, la decisió del Govern de renovar l’equip directiu de la DGAIA evidencia la voluntat d’afrontar de manera responsable i decidida la millora del sistema.
Junta de Govern
Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC)
Barcelona, 30 d’abril de 2025