Avui, dimecres 7 de maig, el Ple del Parlament de Catalunya ha celebrat el debat de totalitat de la iniciativa legislativa popular (ILP) que reclama que el sistema educatiu català compti amb un finançament mínim del 6% del producte interior brut (PIB).
La iniciativa, que ha estat impulsada per desenes d'entitats socials i educatives, entre les quals hi ha el CEESC, ha superat aquest primer tràmit parlamentari, després que el passat desembre la Comissió de Control de les ILP validés les 57.741 signatures recollides per la Plataforma per la ILP del 6% per a l’educació.
L’esmena a la totalitat presentada pel grup de Vox ha estat rebutjada amb 107 vots en contra, 11 a favor i 14 abstencions. Aquesta votació permet que la proposició continuï ara el seu recorregut en comissió.
El CEESC, com a entitat promotora de la ILP, ha estat present al debat mitjançant la seva representant Pati Sarrias, vocal de la Junta de Govern.
La ILP estableix l’elaboració d’un pla nacional de finançament educatiu per a un període de quatre anys, amb l’objectiu d’aconseguir que la despesa pública en educació arribi com a mínim al 6% del PIB. Aquest pla haurà d’incloure mesures per reduir les ràtios d’alumnes, millorar les infraestructures educatives públiques, combatre la segregació escolar, recuperar les condicions laborals del personal docent i garantir el finançament suficient de la universitat pública.
Belén López Sánchez, secretària general de CCOO Catalunya, ha defensat la ILP al Parlament en representació de les entitats promotores. Abans d’entrar a l’hemicicle ha declarat: “Actualment es destina un 3,84% del PIB a educació, per sota de la mitjana europea. Volem un increment progressiu fins al 6%, com recomanen les institucions europees.” Durant la seva intervenció ha afegit: “Una societat es defineix per com cuida i com educa. Necessitem un model educatiu que formi en la tolerància, la igualtat i el pensament crític.”
Des del CEESC celebrem aquest pas endavant cap a un model educatiu millor finançat i més just. Continuarem treballant, conjuntament amb la resta d'entitats impulsores, perquè aquesta iniciativa prosperi i esdevingui llei.
Fragment del Ple del Parlament del 7 de maig en què s'ha defensat la ILP pel 6% en Educació