El passat dimecres 2 de juliol vam posar punt final a la primera edició de l’Escola d’Estiu del CEESC, una iniciativa pensada per fomentar els vincles entre professionals, promoure l’intercanvi de coneixements i generar espais d’escolta, participació i reflexió al voltant de la professió de l’Educació Social. Han estat tres jornades intenses, diverses i profundes, on han participat 31 professionals de l’Educació Social i on hem compartit experiències, idees i inquietuds que ens connecten com a col·lectiu professional.

 

30 de juny · Salut mental i Educació Social: una mirada necessària

La primera jornada, presentada per Marta Fité, secretària de la Junta de Govern del CEESC, es va centrar en la promoció de la salut mental des de l'acció social. La Sònia Cebrián, col·legiada i membre del col·lectiu de Salut Mental del CEESC, ens va oferir una càpsula formativa on va abordar els canvis en el context socioeducatiu, diferents marcs teòrics per abordar l’acompanyament professional dels professionals de l’Educació Social en la promoció de la salut mental, bones pràctiques i experiències enriquidores al voltant d’aquesta tasca present en tots els àmbits d’intervenció professional.

Tot seguit, després d’un refrigeri informal, es va impulsar una taula de reflexió professional en format “cafè conversa”, que va permetre les persones assistents compartir percepcions, reflexions, referències, i reptes emergents a través de tres estacions de debat. Un espai de gran riquesa per pensar col·lectivament sobre com cuidem i ens cuidem com a professionals, quins recursos i límits tenim i com innovar i reivindicar les pràctiques professionals. Els espais van estar moderats per 

 

1 de juliol · La dimensió relacional a la intervenció socioeducativa

La segona jornada va girar entorn de la dimensió relacional en la intervenció socioeducativa. Un aspecte fonament i essencial que és pilar de la identitat professional de l’educador/a social. En Roger Fe Espin, col·legiat i professional amb amplià experiència en l’àmbit del sensellarisme, ens va conduir una càpsula formativa sobre el posicionament professional i l’acompanyament, posant èmfasi en els vincles com a eina essencial, passant de nou per aspectes teòrics, reflexions entorn de la identitat professional d’una manera dinàmica i engrescadora.

A continuació, es va obrir un nou espai de reflexió compartida que va permetre abordar qüestions fonamentals com els límits en la relació educativa, les eines de treball i l’essencialitat del vincle en la pràctica quotidiana. En aquest espai de debat i diàleg es van intercanviar referències de recursos, d’experiències professionals, bones pràctiques i elements d’innovació social. 

 

Els diferents espais de debat de les dues primeres jornades van estar moderats per Rosa Guitart, Montse Rodó, Ángel Cabeza, Olga Giner, Francesc Reina i Dani Martínez.

 

2 de juliol · La memòria i futur de la professió: una conversa entre generacions

Per cloure aquesta primera edició, la tercera jornada va estar conduïda pel Col·lectiu de Sèniors del CEESC, pioners de la professió que continuen actius i compromesos amb el seu desenvolupament i per en Guille Soler, antropòleg i coordinador del projecte que es va presentar tot seguit: un llibre que estan impulsant amb motiu del 30è aniversari del CEESC, que consisteix en una recopilació d’entrevistes a professionals que han deixat empremta en la història de l’Educació Social en què mitjançant la seva experiència i trajectòria reflexionen entorn dels canvis i la transformació de la professió.

A través d’una dinàmica participativa, i amb la col·laboració de Bruno Martínez, estudiant d'Educació Social en pràctiques al CEESC, es van recitar i comentar fragments significatius d’aquestes entrevistes, obrint un debat intergeneracional al voltant de l’evolució de la professió, la formació, la institucionalització i els reptes de futur. Un espai que va posar en valor la memòria compartida i va recollir aportacions per continuar construint relat col·lectiu, en què les persones participants es veuran incloses en el projecte del llibre.

La cloenda de la 1a Escola d'Estiu del CEESC va anar a càrrec d'Olga Giner, tresorera de la Junta de Govern del CEESC.

 

Des del CEESC volem expressar el nostre agraïment a les persones que han participat i fet possible aquesta primera edició de l’Escola d’Estiu del CEESC: membres dels col·lectius professionals del CEESC, ponents, membres de la Junta de Govern, col·legiades i col·legiats, i a la resta de participants que, des de la implicació i el compromís, han contribuït a donar forma a aquest espai.

Gràcies per assistir, compartir, escoltar, reflexionar i vincular-vos a aquesta primera edició de l’Escola d’Estiu. Gràcies per fer créixer la comunitat professional!

Juntes fem professió i creixem plegades.

Ens retrobem en futures edicions!

 

>>Fotografies de la 1a Escola d'Estiu del CEESC