Presentació del manifest a la seu de CCOO a Barcelona // Foto: Imatge cedida per CCOO Catalunya

El CEESC hem presentat, conjuntament amb diverses entitats relacionades amb la diversitat funcional, un pla d'acció i un manifest amb demandes per la igualtat d’oportunitats de les persones amb diversitat funcional.

L’article 27 de la convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat (ratificat per Espanya en el 2007) reconeix el dret de les persones amb discapacitat a treballar en igualtat de condicions amb les altres; això inclou el dret a tenir l’oportunitat de guanyar-se la vida mitjançant un treball lliurement triat o acceptat en un mercat i un entorn laborals que siguin oberts, inclusius i accessibles a les persones amb discapacitat.

Les dades que tenim a Catalunya ens diuen que només el 22% de les persones amb diversitat funcional que poden treballar estan actualment ocupades. També es destaca que entre els convenis del sector privat només el 40% tenen clàusules que fan referència a treballadors i treballadores amb diversitat funcional, i que la inserció laboral, entesa com la incorporació de la persona amb diversitat funcional a un lloc de treball real en una empresa ordinària per treballar junts, en interacció i sense cap tipus de discriminació amb la resta de persones treballadores, ha patit un retrocés important en els darrers anys, un retrocés tant en l'accés com en les condicions laborals.

Les organitzacions signants considerem que s'ha de treballar sumant sinèrgies entre entitats, sindicats i empreses, treballar en xarxa per a exigir l'acompliment de les normatives, millorar les quotes i les condicions laborals i, sobretot, aconseguir el principi d'igual feina, igual salari.

Ara posem en comú experiències i opinions, i acorden aquest pla d'acció i aquest manifest, que està obert a l'adhesió de les entitats que comparteixen el diagnòstic i les demandes fetes.

A més del CEESC, participen d’aquesta iniciativa CCOO, l’Associació Catalana per a la Integració dels Cecs (ACIC), l’Assemblea per la Diversitat (axD), l’Associació Catalana Nabiu, el Centre de Persones Sordes del Maresme, el Projecte Didàctica, entre d’altres.

Manifest per la 'Igualtat d'oportunitat efectiva per a les persones amb diversitat.