Avui, dilluns, 18 de febrer ha tingut lloc la ponència amb relació al Projecte de llei de contractes de serveis a les persones al Parlament de Catalunya. El CEESC hi ha estat present, de la mà de Xavi Puig, membre de la Junta de Govern, en una compareixença en què també hi han participat en Vicenç Aguado, professor de dret administratiu de la UB; Jesús Palomar, membre de la Confederació Sindical Catalana; Àngels Guiteras, representant de la Fundació Acció, Benestar i Desenvolupament, i Margarida Feliu, membre de la Societat Catalana d’Educació Ambiental.

La Comissió estava formada per Jordi Albert, del Grup Parlamentari Republicà, Alícia Romero, del Grup Parlamentari Socialista i Martí Pachamé, del Grup Parlamentari de Ciutadans.

En la seva intervenció, en Xavi Puig ha presentat unes consideracions generals on ha fet esment de les directives europees de contractació pública i de serveis, recalcant que tenen una voluntat clara de protecció dels drets dels ciutadans i ciutadanes i volen desvincular els serveis socials, educatius i de salut de la liberalització dels mercats. La directiva europea i la llei estatal sobre contractació volen afavorir l’accés de les PIMES a la contractació pública, i apropa la gestió dels serveis públics al territori i al desenvolupament social i econòmic.

En Xavi Puig ha demanat als membres de la Comissió que abans de l’aprovació d’aquest projecte facin una lectura de la Directiva europea 123/2006, relativa als serveis de mercat interior, per tal de determinar la no desregularització professional en aquests serveis.

Així mateix, ha explicat que el CEESC, des de fa uns anys, presenta recursos de reposició a les licitacions i hem vist com les administracions s’obliden d’afavorir el benestar social, el control poc eficient de la gestió i la manca d’aplicació dels convenis col·lectius laborals.

El gruix de la compareixença ha consistit en demanar que s’hi incorporin un seguit de punts a l’actual Projecte de llei, dels quals us en destaquem, per exemple, incloure-hi un annex amb els convenis col·lectius d’aplicació en el sector; pel que fa al preu, preveure que al llarg dels anys hi haurà canvis per l’IPC i normativa fiscal; incloure les ràtios i els perfils professionals mínims que estableix la cartera de serveis socials. Ha demanat excloure de les meses de contractació les federacions o associacions d’entitats empresarials, socials o sindicats per possibles conflictes d’interessos i incloure-hi la creació d’un observatori de contractació pública on poder-hi convidar aquests actors. En relació amb el criteri de valoració de les propostes, s’ha demanat establir el mateix criteri de valoració en l’àmbit de serveis socials que en l’àmbit de salut: el 30% davant d’un 40%.

Consulta el document amb les Aportacions del CEESC al Projecte de Llei de Contracte de Serveis a les Persones (pdf).