• La Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies ha anunciat l’obertura d’un centre d'atenció immediata per als joves que emigren sols amb unes ràtios de professionals per sota del que estipula la Cartera de Serveis Socials per a equipaments més ordinaris.

El passat mes de gener, el Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, presentava el document Estratègia catalana per a l’acollida i la inclusió dels infants i joves emigrants sols. En aquest document es mencionava que una de les actuacions de la Línia 3 de foment de la governança compartida era la posada en marxa del Centre d’Atenció Immediata.

La setmana passada, a la Taula Institucional, la DGAIA ja ens va anunciar la propera obertura d’un centre d’aquest tipus, i ahir, 7 de maig, la Conselleria de Treball, Afers Socials i famílies ho va fer públic amb una nota de premsa anunciant l’obertura, a finals de juny, d’un centre d’atenció immediata per a joves migrants sols a Barcelona. Segons la nota, l’objectiu d’aquest equipament és oferir als joves una atenció integral “més immediata i respectuosa amb els drets dels infants que els allunyi de l'estigmatització”.

Des del CEESC considerem que si el que es vol és donar una atenció integral més immediata i respectuosa a aquest joves, s’hauria d’assegurar que aquest equipament compti amb els recursos professionals adients. 

La nota explica que el centre tindrà una capacitat per a 30-50 menors d’edat i que comptarà amb una parella de Mossos d’Esquadra per a fer les identificacions dels joves, una parella de professionals de l’educació social i una parella de professionals de la integració social les 24 hores del dia, els 365 dies l’any. Aquesta ràtio anunciada és inferior a la que estableix la Cartera de Serveis Socials per a un servei de centre d'acolliment, que actualment és de 6 educadors/ores socials per cada 30 infants (sempre i quan no hi hagi infants de 0 a 3 anys, cosa que faria que la ràtio augmentés). Per les característiques dels nois i noies que s’hauran d'atendre en aquest centre i per la complexitat de la realitat actual, entenem que no només s’hauria d’igualar l’atenció socioeducativa establerta normativament, sinó que semblaria idònia una millor dotació. 

La nota de la Conselleria diu que el centre es crea per “evitar les llargues estades dels menors a les comissaries”. Des del CEESC ens agradaria pensar que l’objectiu no és només el de treure pressió a la Ciutat de la Justícia i les comissaries, que són els espais on fins ara es rebien aquests joves (recordem els episodis de joves dormint a les comissaries), sinó sobretot el de donar una bona acollida a aquests joves que arriben a casa nostra. 

Fa temps que des del CEESC denunciem el mal funcionament del Sistema de Protecció a la Infància. Ara sentim que aquest nou servei pot ser un pegat més en aquest sistema de protecció i per això des del CEESC continuem reclamant la necessitat de recursos professionals adients per a cada tipus d’equipament.