L’edició dels Premis RetinES d’aquest 2019 ha estat la més exitosa de totes. I amb 20 projectes audiovisuals presentats també ha estat la més renyida i el jurat ha hagut de concedir fins a 5 premis. L’ampli espectre de temàtiques tractades i la sensibilitat en què han estat abordades, són dos dels aspectes a destacar dels premis d’enguany.

Premi a la millor obra o projecte audiovisual en benefici de l’acció i/o activitat socioeducativa

Els vídeos presentats a aquesta categoria optaven a un premi de 600€ que el jurat ha decidit repartir en dos premis de 300€ entre dues propostes: El Harrak, del grup IN-VISIBLES, conduït per Adrià Jurado i Adrià Sunyol, de Cine al Marge. I Sense Filtres, de Jordi Cruiset i Carme Juidias, de l’Institut Santa Eugènia de Girona. Dos documentals que tracten, des de la sensibilitat dels seus protagonistes, dos temes d’actual rellevància i emergència.

El Harrak és un documental curt que et manté atent fins al final. Històries de vida i projectes de futur d’adolescents i joves migrants no acompanyats, sense referents familiars, on expliquen d’una manera natural i directa què han sentit en arribar a Espanya i a Barcelona i què volen aconseguir a la seva vida. D’interès per a educadores i educadors socials i per a la resta de la societat, el documental aborda amb un muntatge atractiu i excel·lent, les sensacions i les perspectives dels propis protagonistes.

Sense Filtres transmet, des del primer minut, sensibilitat i empatia cap a les adolescents i joves que han patit algun tipus de masclisme o discriminació sexista. Els relats, els primers plans i un muntatge i entrevistes sense filtres, donen com a resultat una eina audiovisual molt útil i poderosa a nivell socioeducatiu i per a la reflexió sobre gènere i masclisme.

El nou premi Millor obra o projecte audiovisual realitzat amb mòbil per joves de 18 a 30 anys es va declarar desert i el jurat va decidir fer tres mencions especials a tres projectes de la categoria general, amb la quantitat destinada a aquesta modalitat i premiar cadascun amb 100€.

#CrecerLeyendo Per una biblioteca inclusiva des de la infància, de la Fundació Biblioteca Social, és un reportatge que aborda un projecte ampli i innovador, amb diferents propostes arreu de l’Estat espanyol, amb una bona realització, d’interès per a la comunitat i per al món socioeducatiu, que descriu tots els processos del treball i amb tots els agents implicats.

Moment Feliç, de David Villarreal per a la Residència d’avis IBADA de Navarcles és un reportatge que descriu a la perfecció un projecte intergeneracional i amb el ritme i temps just, de principi a fi i amb tots els protagonistes. La peça transpira sensibilitat i emoció amb una realització notable.

La cita, del Grup teatral del Servei de Teràpia Ocupacional SOLC de Tarragona és  un curtmetratge amb una idea original i atractiva, amb imaginació i humor i amb un resultat coherent i notable. S’hi ha generat un procés amb joves amb discapacitat o diversitat funcional amb un interès cabdal per a centres i professionals de l’àmbit.

 

Felicitats a les guanyadores i els guanyadors. Des del CEESC i RetinES agraïm la participació als Premis de totes les persones, entitats i organitzacions.

Us recomanem visualitzar totes les propostes audiovisuals presentades, diverses entre elles, de diferents formats i enriquidores; les trobareu a a la web de RetinES.

El Jurat dels Premis RetinES 2019 ha estat format per Ana Cervantes, Marta Junco Parrilla, Laura Marino, Ònia Navarro i Pep Guasch.

RetinES continua a la xarxa per a tothom. Us animem a participar a la comunitat i a contribuir a generar un recull d’obres, treballs, intencions, processos, recursos i projectes audiovisuals des d’una òptica socioeducativa.

www.retines.net