Al voltant de 90 persones van participar a la Jornada “L'Educació Social a l'Escola", celebrada el passat 11 de maig a l’Espai Jove La Fontana de Barcelona. El mes de febrer, des del CEESC vam fer públic el Manifest “La figura de l’educadora i l’educador social als centres escolars”, que ja ha aconseguit més de 2.300 adhesions i aquesta Jornada ha estat l’espai per presentar-lo en societat aquest manifest i fer una declaració d’intencions. Cada dia, doncs, som més els que reclamem l’Educació Social a l’Escola.

Com a introducció a la reivindicació, es va fer un breu recorregut pels 5 anys d’història del Col·lectiu d’Educació Social i Escola del CEESC, que a través de diferents estudis, actes i aliances amb entitats del sector, ha arribat ara a la concepció d’aquest Manifest i a la definició dels àmbits i funcions que ha de tenir la figura professional de l’educadora i l’educador social als centres escolars.

Després, en Miquel Castillo, educador social, doctor en Pedagogia i consultor docent de la UOC, va exposar la realitat dels educadors i educadores socials a Catalunya amb algunes dades que mostra en aquest estudi. Avui ens trobem amb 217 professionals tècnics educatius, i a finals del 2018 el Parlament de Catalunya va instar el Govern de la Generalitat a “incorporar, durant el curs 2019-2020, dins dels equips docents dels centres de primària i secundària públics i concertats de Catalunya, un educador social”.

Seguidament, es va desenvolupar la taula rodona "Àmbits i funcions de la figura professional de l’educadora i l’educador social als centres escolars", amb participants de la comunitat educativa i professionals de l’educació social. S’hi va destacar la importància de qüestionar-se les fronteres entre l'àmbit informal i el curricular quan parlem d’educació i també de la importància d’explicar la figura de l’educador/a social inclosa a l’escola com a tallafocs i no com a apagafocs, “esdevenint agents forestals que fem un treball més de prevenció i no bombers”.

A la Jornada també es va es va presentar el vídeo de funcions de l’educador/a social a l’escola que ha editat el Col·lectiu. Es pot trobar al canal de youtube del CEESC.

Aquesta jornada ha estat impulsada pel Col·lectiu professional Educació Social i Escola del CEESC que treballa en la incorporació institucional i plena de les educadores i els educadors socials als centres educatius..

Per a més informació:

Us demanem que signeu el Manifest “La figura de l’educadora i l’educador social als centres escolars” i el feu circular, per tal d’aconseguir el màxim d’adhesions i fer d’aquesta demanda una realitat el més aviat possible.