La figura professional de l’educador/a social en l’atenció primària del sistema català de salut
Aquest document exposa els motius pels quals la figura de l’educador/a social s’ha d’incorporar en els equips d’atenció primària com a referent socioeducatiu i comunitari.
El document fa un emmarcament general sobre la figura de l'educador social i després aprofundeix en la figura d'aquest professional en els equips d'atenció primària, separant-ho en acció socioeducativa, funcions i avaluació socioeducativa.
El document conclou que:
- La figura de l’educador/a social es podria incorporar en els equips d’atenció primària com a referent socioeducatiu i comunitari.
- Realitzaria, juntament amb l’equip interdisciplinari de l’EAP, la detecció, l’abordatge, la valoració i l’establiment de plans d’atenció individuals, grupals i comunitaris.
- Les actuacions es dirigirien a la població en situació de risc social, vulnerabilitat o desprotecció, amb la finalitat de proporcionar una atenció integral i coordinada entre l’atenció primària i comunitària, la salut mental i els recursos socials del territori.
- L’absència de la figura de l’educador/a social dins de l’atenció primària en el sistema de salut ens assenyala un buit d’atenció i, com a conseqüència, una pèrdua de qualitat en els dispositius.
Els autors són Marta Pi, David Ventura, Silvia García, Ramona Fernández, Ángel Cabeza, Noa Soliño i Bego Lara Haro, membres del Col·lectiu professional de Salut Mental del CEESC.
>> Descarregueu el document (pdf)