El passat divendres 19 de març es va celebrar l’Assemblea Ordinària del CEESC, en format virtual a través de la plataforma Meet.coop. Hi van participar 35 persones col·legiades, 20 s’hi van connectar i 15 van delegar el seu vot. Durant l'Assemblea es van aprovar:

MEMÒRIA 2020

La Memòria conté un apartat especial dedicat a tota la tasca feta en relació amb la COVID-19 que, òbviament, ha trastocat el pla de treball que ens marcava el camí del 2020.

Aquesta feina s'ha dividit en la incidència política, l’altaveu i la reivindicació de la professió, la posada en marxa de 10 nous serveis específics davant l’estat d’emergència i la posada a disposició de recursos i informació d’interès. 

Després es detallen els assoliments dels objectius del Pla de treball anual. La realitat del moment ha fet que alguns d’aquests no s’hagin pogut assolir, però ens hem adaptat per tal d’aconseguir-ne d’altres prioritaris ateses les circumstàncies. Considerem que un 60% dels objectius del Pla de treball s'han assolit i que, per tant, hi ha un 40% que no s'han acabat d'assolir, tot i que s'hi ha treballat. 

De la feina d’aquest Pla de treball s’ha destacat la creació d’informes monogràfics de l’estat de la professió. En concret el 2020 es va publicat l’informe “L’Educació Social durant l'estat d'alarma”, que mostra com ha afectat a la professió la crisi sanitària, com ens hem adaptat a les diverses mesures dictades per les administracions públiques, i quines són les principals preocupacions i necessitats que se’ns presenten a curt i mig termini.

També destacar la feina duta a terme per la incorporació de l’educació social en l'àmbit de l'educació reglada, amb un full de ruta marcat entre el Col·lectiu Educació Social i Escola i la Junta del CEESC clarament reivindicatiu durant l’any. S’han realitzat 11 reunions amb agents implicats i s’ha creat el curs "Educadores i educadors socials als centres escolars: oportunitats educatives”.

El CEESC comencem a ser referents davant la societat sobre l'acció professional d'educadores i educadors socials i des dels mitjans volen escoltar la nostra veu. Tot i així, un dels objectius en els que s’ha de seguir treballant en establir l'estratègia comunicativa del CEESC. I un dels punts d’aquesta és aconseguir garantir el discurs professional en tot el seu espectre (temàtic i territorial). Per això d’està treballant en creació d’un grup de professionals portantveus/corresponsals, segons àmbits d’expertesa.

En les aparicions a premsa s’ha introduït la defensa i el reconeixement de la professió (condicions, millores salarials, problemes durant la pandèmia...) en el 37,6 % de les notícies. Els altres temes destacats han estat la COVID-19, la lluita per la introducció de l’ES a l’escola, així com notícies sobre l’àmbit de la protecció a la infància. 

I, també com a part de la creació del discurs professional, un dels objectius assolits del pla de treball i és el de realitzar devolucions documentals de les principals activitats del CEESC". Els teniu recollits aquí: https://ceesc.cat/documents-publicacions/relatories

Es va parlar al voltant de com ha afectat la participació dels diferents agents del CEESC amb el format virtual. Tot i que la participació a les assemblees no s'ha vist incrementada, sí que s'ha vist en altres espais com les Càpsules o reunions de Col·lectius.

Es va presentar també l’estat de comptes anual. El resultat econòmic del 2020 és de -3.756,72 €, assumibles en un any com aquest.

Consulta la Memòria 2020 del CEESC.

 

CONGRÉS SERVEIS SOCIALS BÀSICS I ESPECIALITZATS

La Laura Córdoba va presenta rel Congrés, que tindrà lloc els dies 16 i 17 de setembre de 2021. Encara hi ha incertesa pel que fa al format. Si és presencial es farà a l'Auditori de Girona.

El conferenciant que inaugurarà el Congrés serà Amador Fernández Savater, filòsof (Filosofía pirata) i el tancament anirà a càrrec d'Estrella Montolío Duran, que entrellaçarà els conceptes que hagin anat sortit a les taules al voltant dels 4 eixos.

La data límit de presentació de comunicacions i pòsters és el 6 de maig de 2021. Aquí trobareu les bases de presentació: https://cssb.cat/comunicacions-i-posters/

La web del CSSBE

 

VIII CONGRESO ESTATAL DE EDUCACIÓN SOCIAL

El Carlos Sánchez-Valverde va presentar les novetats al voltant del #8CongresoEduso, que es va haver d'ajornar a causa de la pandèmia. Del 20 al 25 de setembre de 2021 tindrà un format híbrid, tot i que està previst, si les condicions ho permeten, un format presencial.

Ja es pot consultar el programa provisional. I aquesta setmana s’han obert les inscripcions

La data límit de presentació de comunicacions és el 15 d’abril de 2021. 

Web del #8CongresoEduso


CANDIDATURA DEL CEESC A LA SINDICATURA DE GREUGES DE BARCELONA

La Maria Rosa Monreal va presentar la Candidatura del CEESC a la Sindicatura de Greuges de Barcelona d'en Rafel López Zaguirre per al període 2021-2026.

En Rafel és educador social, amb un coneixement profund del conjunt de l'acció social així com de les responsabilitats públiques en un Ajuntament. El seu perfil aporta una mirada nova, i l’entenem com una oportunitat de reafirmació del contingut democràtic de la institució.

També fem aquest pas com a Col·legi per avançar en la visibilització i el reconeixement de l’educació social. 

A la web de la Candidatura hi trobareu l'ideari del projecte, així com l'explicació del procés i calendari.  

De moment, estem recollint adhesions per recolzar la candidatura, abans que s’obri el període de votació, el 19 d’abril. 

Si hi voleu donar-hi suport, ho podeu fer aquí: https://ceesc.cat/nforms/suport.html