Enguany, el #DiaES 2022 volia posar el punt de mira en la necessitat de col·legiar-nos i d’organitzar-nos per ampliar les perspectives i la mirada de l'educació social allí on encara no hi és o no hi té la veu que hauria de tenir. I per enfortir la professió allà on ara es troba debilitada.

Els actes del #DiaES 2022 volien també reconèixer totes les educadores i els educadors socials i la feina que fem en els diferents àmbits on estem presents.

El lema que vam escollir per celebrar aquest dia li devem a l'escriptor, polític i filòsof italià, Antonio Gramsci, que va dir:

“Instruïu-vos, perquè necessitarem tota la nostra intel·ligència.
Emocioneu-vos, perquè necessitarem tot el nostre entusiasme.
Organitzeu-vos, perquè necessitarem tota la nostra força”.

 

En directe

Els actes de celebració d'aquest #DiaES 2022 es van iniciar el 28 de setembre, amb un #EncapsuladES especial d'inici de curs, en el qual, a través del nostre compte d'Instagram, vam entrevistar el president del CEESC, en Marc Queralt, que va parlar dels reptes de futur de la nova Junta de Govern del CEESC, entre els quals es troba el de recuperar els espais d'incidència, fer pedagogia de la importància que tenen les persones per a donar força i capacitat al Col·legi i, en aquest sentit, acostar-se a les persones per tal de promoure la implicació en la construcció de la professió.

Tot seguit vam entrevistar la Sílvia Lobera, educadora social i terapeuta Gestalt, que ens va parlar sobre com utilitzar les emocions que sentim els educadors i les educadores socials quan acompanyem l'altre, així de com gestionar-les per tal que no ens facin mal ni ens dificultin l'encàrrec.

 

El futur de la professió

El lema del #DiaES també es va fer present a la vuitena edició del “Celebrem i construïm professió”, l'acte en reconeixement als i les estudiants amb millors expedients acadèmics i Treballs de Fi de Grau d’Educació Social de les universitats catalanes, a qui se'ls va demanar que responguessin preguntes com ara Com a educadores i educadors socials, ens comprometem prou amb la nostra professió? o Fins a quin punt cal que ens involucrem pels reptes de futur que se’ns plantegen com a professió?

Per segon any consecutiu, la cita es va traslladar a les seus del CEESC. El 29 de setembre van tenir lloc els actes Barcelona, Girona i Tarragona, i el 6 d'octubre, a Lleida, en un acte que es va emmarcar en la IV Jornada del dia Internacional de l'Educació Social: "30 anys d'Educació Social a la Universitat de Lleida".

 

Parlem d'ètica

El Consejo General de Colegios de Educadoras y Educadores Sociales va celebrar el seu acte central de celebració del #DiaES a Barcelona. Amb l'organització conjunta del Comitè d'Ètica del CEESC i el Comitè d'Ètica i Deontologia del CGCEES, es va realitzar l'acte "Ètica i deontologia per a no perdre’s pel camí"dedicat a la reflexió sobre la dimensió ètica de la professió i, per extensió, a l'ús del Codi deontològic insistint en la seva importància com a document orientador en els conflictes ètics associats a la intervenció socioeducativa. L'acte va comptar amb la filòsofa Begoña Román que va fer la ponència Com es construeix l’ètica aplicada.

 

Memòria històrica de la professió

L'1 d'octubre els actes de celebració es van traslladar a Lleida en què va tenir lloc una visita guiada a l'exposició 40 anys d'impremta de la Diputació de Lleida. Aquesta impremta es va crear lligada a la Casa de Misericòrdia, un dels precedents de l'actual sistema de protecció de la infància i l'adolescència, per tal d'ensenyar un ofici i fer inserció laboral, a més d'imprimir la documentació de l'ens provincial. El comissari de l'exposició i eximpressor Dionís Gutiérrez va ser l'encarregat de guiar els visitants per aquest espai que va permetre fer memòria històrica i reflexionar sobre la inserció sociolaboral de joves, especialment dels tutelats per l'administració.

 

Il·luminem d'Educació Social

El mateix 2 d'octubre, el Dia Internacional de l'Educació Social, els municipis d'Amposta, Badalona, Bellpuig, Deltebre, Gandesa, La Ràpita, L'Hospitalet de Llobregat, Lleida, Mataró, Mollerussa, Olot, Roquetes, Sabadell, Sant Jaume d'Enveja, Solsona, Terrassa, Tortosa, Vielha e Mijaran i Vilassar de Mar van il·luminar de blau les façanes i edificis públics en reconeixement a la tasca de les educadores i educadors socials.

   

 

Reflexions a les xarxes

Durant tota la setmana prèvia al dia 2 d'octubre, bloguers i blogueres de l'Educació Social van participar a la desena edició del Carnaval de blogs. Amb els seus articles, els professionals van reflexionant sobre l’organització en la nostra professió:

"No serà ni sa ni ètic organitzar-nos per tenir una professió forta i alhora no facilitar que la gent amb la qual treballem també ho sigui."
Antonio Alcántara

"Siempre he creído que antes de salir fuera hay que estar organizado dentro."
Juan F. Berenguer Martínez

"Muchas veces, no nos comprometemos más con la profesión porque no podemos, porque estamos desbordadas y porque el día a día nos come."
Lucía Fernández Coutado

"Te animo a que desde tu pequeña parcela de intervención socioeducativa te organices para defender la profesión."
María Burillo López

"Una vez que los, las y les profesionales están organizados es más fácil hacer llegar las reivindicaciones a los distintos ámbitos de la sociedad."
Mireia Palenzuela

"No conec una professió que pugui ser tant diversa i rica, això ens fa diferents i amplis a l'hora. No tinguem por, ni ens infravalorem davant d'altres professions sanitàries o socials."
Oscar Barril Andrés

"Ja no som una professió jove i estem en disposició d’aportar molt més a la societat d’allò que s’espera de nosaltres."
Óscar Martínez

"Mejorar en la praxis, reciclarnos, abrir nuevas vías de intervención, innovar… todo lo que creemos y desarrollemos es por el bien del resto de compañeros y compañeras."
Pablo García

"Somos una profesión con marcada voluntad de servicio público y debemos estar atentos a nuevas problemáticas que vayan surgiendo de la globalización, del cambio climático o de situaciones de nueva pobreza."
Pep Vallès