El 13 de novembre de 2021 es va presentar a la Filmoteca de Catalunya la pel·lícula de Mireia Sallarès, escrita amb Joana Massó, Història potencial de Francesc Tosquelles, Catalunya i la por.

Fins en aquell moment, coneixíem molt poc de la figura de Francesc Tosquelles, i especialment poc en àmbits professionals vinculats al sector social com, per exemple, el de la salut mental. Un àmbit que Tosquelles va revolucionar, capgirant el funcionament dels centres psiquiàtrics amb una pràctica que vinculava la política, l’experimentació clínica i la cultura.

Els canvis proposats per Tosquelles en el sistema de funcionament dels centres van transformar l’abordatge dels pacients fins a projectar-los com a persones ateses dins d’una institució oberta amb un equip multidisciplinari on la cultura i les arts serveixen com a eines per a la millora i creixement personal.

Després d’un any de l’estrena de l’obra de Mireia Sallarès, de la publicació de “Com una màquina de cosir en un camp de blat” (CCCB i Editorial Arcàdia, 2022) i d’una exposició i retrospectiva al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, des de la Sectorial Intercol·legial d’Acció Social, Ensenyament i Humanitats, ens unim al reconeixement amb un acte que vol posar el focus en la mirada àmplia de Francesc Tosquelles a l’hora d’intervenir en salut mental. Una visió que fou revolucionària i que va assentar les bases de la interdisciplinarietat en l’abordatge del patiment i el dolor.

Veurem la pel·lícula i després de la projecció, conversarem amb la directora del film, la Mireia Sallarès, en un debat amb la Mercè Òdena, educadora social i l'Àngels Vives, psiquiatra, dues professionals que van coincidir en algun moment de la vida d’en Francesc Tosquelles.

Aquest és un acte organitzat per la Sectorial Intercol·legial d’Acció Social, Ensenyament i Humanitats i comissionat pel Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya.

>>Consulteu el programa de l'acte i les inscripcions.