- El CEESC
- Home
- Col·legia't
- Col·lectius
- Actualitat
- Defensa
- Formació
- Projectes
- Serveis
- Universitats
- Publicacions
- Agenda
- Contacte
Data: Dimarts, 15 de novembre, a les 16.45 h.
Lloc: Auditori Calàbria, 66. Barcelona
Inscripcions: Activitat gratuïta, prèvia inscripció en aquest enllaç.
Després d’un any de l’estrena de la pel·lícula de Mireia Sallarès, escrita amb Joana Massó Història potencial de Francesc Tosquelles, Catalunya i la por, de la publicació de “Com una màquina de cosir en un camp de blat” i de l'exposició al CCCB, des de la Sectorial Intercol·legial d’Acció Social, Ensenyament i Humanitats, ens unim al reconeixement amb un acte que vol posar el focus en la mirada àmplia de Francesc Tosquelles a l’hora d’intervenir en salut mental. Una visió que fou revolucionària i que va assentar les bases de la interdisciplinarietat en l’abordatge del patiment i el dolor.
Veurem la pel·lícula i després de la projecció, conversarem amb la directora del film, la Mireia Sallarès, en un debat amb la Mercè Òdena, educadora social i l'Àngels Vives, psiquiatra, dues professionals que van coincidir en algun moment de la vida d’en Francesc Tosquelles.
PROGRAMA
16.45 h Acollida i benvinguda
Marta Fité, secretària del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya i comissària de l’acte.
17.00 h Projecció de la pel·lícula Història potencial de Francesc Tosquelles, Catalunya i la por (2021, 135 minuts)
Una pel·lícula de Mireia Sallarès escrita amb Joana Masó.
A mig camí del documental experimental i la ficció especulativa, la pel·lícula narra la figura fascinant d’en Francesc Tosquelles, a través de la història en potència d’un metge que en temps crítics del segle XX polititzà la psiquiatria capgirant la nostra relació amb la bogeria i l’home normal. El projecte vol reconstruir un llegat oblidat per Catalunya i el món, obrint un espai autocrític sobre la desmemòria d’aquests passats marcats per la guerra i l’exili.
Es tracta d’un projecte audiovisual premiat ex aequo a la 7a edició del Premi de Videocreació. Coproducció d’un projecte de videocreació entre els Centres Territorials del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya, Santa Mònica, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i LOOP Barcelona.
19.40h Conversa amb la directora, Mireia Sallarès. L’acompanyaran Mercè Òdena i Àngels Vives.
Mireia Sallarès. Llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, amb estudis de cinema a la New School University i a la Film & Video Arts de Nova York. Treballa com a realitzadora independent de documentals i viu entre Barcelona, Mèxic DF i altres ciutats, on du a terme els seus projectes artístics. Sallarès utilitza el vídeo com una via d’investigació antropològica, però també com un instrument narratiu, capaç de produir relats a partir de la complexitat de la realitat. Un dels seus treballs més destacats és el llibre i també documental Las muertes chiquitas, on analitza l’orgasme femení. Ha rebut, entre d’altres, la Beca Leonardo per a Investigadores y Creadores de la Fundación BBVA. El seu penúltim projecte, Kao malo vode na dlanu, ha estat guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona d'Arts Visuals 2019 i el premi ACCA 2019.
Mercè Odena. Educadora social des del 1975, col·legiada 1448 i membre del grup Sèniors del CEESC. És especialista en suport sociosanitari de grans discapacitats. Va obtenir el títol d’educadora especialitzada a la primera Escola d’Educadors l’any 1975 a la Universitat Autònoma de Barcelona; els anys següents va col·laborar en seminaris i docència amb en Toni Julià. Del 1981 al 1990 va treballar com a professora a l’Escola d’Educadors Especialitzats Flor de Maig, de la Diputació de Barcelona. Impulsa la cooperativa que crea la Institució Balmes de Sant Boi, Centre d'Educació Especialitzada. I des del 1995 és membre del patronat i del consell executiu de la Fundació Cassià Just.
Àngels Vives. Metge, especialista en Pediatria i Psiquiatria. Treballa com a metge psiquiatra a diversos dispositius de la xarxa pública de Salut Mental. Formació en psicoanàlisi, membre de la IPA (1994). Combina el treball clínic amb assessorament a diversos equips de professionals a la xarxa de Salut mental i de Serveis Socials des de fa 25 anys. De 1994 a 1998 va ser presidenta de la Secció de Psiquiatres del COMB. Des de la Secció es va posar en marxa el Primer Congrés Català de Salut Mental – Memorial Francesc Tosquelles (1999). I l’any 2000 es va crear la Fundació Congrés Català de Salut Mental (FCCSM) del qual n’ha estat presidenta en dos períodes (2000-2005 i 2014-2018).
20.30h Fi de l’acte
>>Aquest és un acte organitzat per la Sectorial Intercol·legial d’Acció Social, Ensenyament i Humanitats i comissionat pel Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya.
Inici de l'activitat | 15-11-2022 16:45 |
Finalització de l'activitat | 15-11-2022 20:30 |
Localització | Barcelona |