El passat 31 de maig ens vam reunir amb Sergi Raventós Panyella, cap de l'Oficina del Pla Pilot per Implementar la Renda Bàsica Universal, i amb Dolores Medina Foussadier i Àngel Ferrero Brotons, membres de l’equip tècnic.

El CEESC ja es va adherir al “Manifest per una Renda Bàsica Universal” el juny de 2020, amb la convicció que la RBU és una política social imprescindible i necessària per garantir el dret a la vida material de les persones amb dignitat, alhora que serviria per replantejar les polítiques dels serveis socials i socioeducatius.

Després que el març passat, PSC, Junts, Vox, Ciudadanos i PP votessin al Parlament de Catalunya que es retirés el Pla Pilot de la Renda Bàsica que portava preparant-se gairebé dos anys i estava previst que es posés en marxa a finals d’any, vam donar suport al manifest en defensa del Pla Pilot de la Renda Bàsica de Catalunya.

El Pla Pilot de Renda Bàsica Universal (RBU) és un dels projectes que el Departament de la Presidència havia de desplegar durant aquest mandat.

Unes 5.000 persones (2.500 escollides de manera aleatòria entre tots els domicilis de Catalunya i 2.500 restants corresponents a la població de dos municipis) havien de rebre un pagament mensual de 800 euros per adult i 300 euros per menor de 18 anys.

En aquesta web queda detallat en què consisteix el disseny d’aquest Pla Pilot. Per ara, el fet que no s'aprovessin els pressupostos deixa en suspens la realitat d'aquesta prova pilot. Tot i així, a l'Oficina del Pla Pilot no han deixat de treballar per concretar aquest pla de la mà de diferents agents que consideren que poden ser d’interès per al seu desplegament, com és el CEESC.

Aportant la nostra perspectiva professional intuïm una dicotomia d’efectes en la nostra feina quotidiana, que tant poden ser positius com no tant. I per això mateix volem seguir participant dels debats que se’n derivin.

Ja ens han avançat que el 20 de setembre es durà a terme la Jornada Debat: Renda Bàsica Universal, un dret humà emergent, en el marc del 75è aniversari dels drets humans, que tindrà lloc a Barcelona i en què ens proposen la participació activa.