El passat 10 d’abril, el CEESC es va reunir amb Maria Truñó, directora de l’Aliança Educació 360, en una trobada que s’emmarca en la voluntat compartida de reconceptualitzar l’educació des d’una mirada integral i connectada amb els diversos espais i temps educatius.
El motiu principal de la reunió va ser el manifest “A l’estiu ens hi juguem molt”, una iniciativa conjunta de la Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCat) i l’Aliança Educació 360, que es va presentar públicament el divendres passat, 16 de maig. El CEESC s’hi ha adherit, reafirmant així el seu compromís amb una educació inclusiva, equitativa i de qualitat al llarg de tot l’any, també durant el temps de lleure estival.
Durant la trobada, des de l’Aliança es va expressar la voluntat de donar continuïtat a aquesta línia de treball a través de la creació d’un espai de reflexió i acció compartida. En aquest marc, es va proposar al CEESC participar en un grup de treball específic centrat en l’acompanyament a les famílies, des de la perspectiva de la prescripció social. El CEESC valora positivament la proposta.
També es va abordar la presència de les educadores i educadors socials als centres educatius i altres espais del sistema escolar català. Es va posar de relleu la importància d’incorporar aquesta figura professional a tots els centres com a eina clau per abordar reptes com l’educació integral de l’alumnat, la convivència, les desigualtats, l’atenció a la diversitat, l’absentisme i la relació escola-entorn.
De la conversa en va sorgir la visió compartida de la necessitat d’una estratègia de país que garanteixi la continuïtat dels professionals que actualment treballen als centres escolars, més enllà de l’actual pròrroga dels contractes. Actualment, la figura de l’educadora i l’educador social és present en 85 centres educatius a través d’un programa que finalitza aquest curs. El CEESC ha destacat l’impacte positiu d’aquesta tasca i ha defensat que aquestes places esdevinguin estructurals i s’estenguin progressivament a tot el sistema educatiu. Des de la Conselleria s’ha compartit aquesta valoració i s’ha expressat la confiança que el programa es pugui prorrogar dos cursos més, fins al 2027. No hem d’oblidar que durant aquest curs es van incorporar al Departament d'Educació 52 nous educadors i educadores socials, concretament als Centres de Recursos Pedagògics (CRP) amb l’objectiu de reduir l’abandonament escolar prematur.
El CEESC també vam exposar altres línies estratègiques en què treballem actualment, com ara la reivindicació del rol de les educadores i educadors socials dins del sistema sanitari o la necessitat de diferenciar clarament entre els perfils professionals de l’educació social i la integració social.
Ambdues parts vam acordar mantenir la col·laboració i compartir la documentació recent elaborada pel CEESC en aquestes línies de treball.
Aquesta trobada reforça el posicionament del CEESC com a agent actiu i compromès en la transformació educativa del país, des d’una mirada comunitària, integral i centrada en els drets dels infants i adolescents.