Aquest dimarts, 1 de juliol, el CEESC s’ha reunit amb representants del Departament d’Educació i Formació Professional per reclamar la continuïtat i consolidació de la figura professional de l’educador/a social als centres escolars del país.

A la trobada, celebrada a la seu del Departament, hi han assistit, per part del CEESC, Xavi Campos, gerent, i Rosa Guitart i Rafa Sánchez, membres del Col·lectiu d’Educació Social i Escola. Per part del Departament, hi han participat Josefa Beltran Bertomeu, secretària de Millora Educativa; Susanna Tarapiella Carreño, directora general d’Educació Inclusiva; Laura Brunet Núñez, directora general d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa i Emília Andreu Almécija, directora de Serveis.

El CEESC ha posat sobre la taula la urgència d’establir un compromís ferm amb la continuïtat i ampliació de les places d’educador/a social a les escoles i instituts, actualment limitades a 85, en el marc del programa PMOE - PROA+, que finalitza el 31 d’agost. El Departament continua perseguint que el Govern aprovi el decret que garanteixi una renovació d'aquest programa per al proper curs.

Des de la Secretaria General de Millora Educativa se'ns valora com a figura imprescindible del sistema, reconeixent la importància de la tasca dels educadors i les educadores socials i s’ha expressat voluntat política i institucional de mantenir la figura dins el sistema, reconeixent que, de moment, la possibilitat que hi esdevinguem estructurals encara no sembla propera.

En aquest sentit, i com ja se’ns havia avançat en converses anteriors, el Departament està treballant en una campanya de visibilització de la figura de l’educador/a social en el sistema educatiu.

El CEESC ha traslladat la seva preocupació pel fet que aquestes places estiguin lligades a programes temporals i no pas reconegudes com a recurs estructural del sistema educatiu. En aquest sentit coincidim plenament que aquest ha de ser l'objectiu compartit, treballant conjuntament per trobar vies de reconeixement i consolidació. La seva consolidació estructural està fortament condicionada per les limitacions pressupostàries actuals. Han aprofitat per explicar-nos que està acordat un canvi quant al sistema d'accés a totes les places públiques, a través de la borsa general de la Generalitat que havia d'estar activa al primer trimestre de 2025 però que encara està pendent d'implementació.

D’altra banda, ens hem interessat per la seva valoració en relació amb les esmenes que el CEESC va presentar sobre el decret d’orientació educativa, i ens han fet saber que el procés continua avançant i que actualment s’hi estan incorporant totes les esmenes recollides durant les sessions participatives.

Després de la reunió, el CEESC s’ha trobat amb una representació dels 85 educadors i educadores socials que treballen actualment als centres, que s’havien congregat a les portes del Departament. Se’ls ha fet retorn del contingut de la trobada.

La reunió referma el diàleg continuat que s’està mantenint amb el Departament, però amb una manca de concreció que manté la incertesa de cara al proper curs. El CEESC, juntament amb la comunitat educativa, continuarà treballant per assegurar la presència estable de l’educació social als centres educatius del país, perquè  és una necessitat urgent i estructural.