Enguany, els premis han tingut una participació record amb la presentació de 26 propostes audiovisuals en les diferents modalitats. El jurat ha decidit atorgar els premis a sis vídeos.

En primer lloc, en la categoria al millor projecte audiovisual d’estudiants universitaris d’Educació Social 2016/2017 (Premi especial en el marc del 20è aniversari del CEESC), s'ha decidit repartir el premi entre les dues propostes que s’hi van presentar:

  • #EstimatIbrahim amb 150€, un vídeo sobre els tallers de RefugeESuoc, projecte de voluntariat d'estudiants d'Educació Social de la UOC. #EstimatIbrahim és una proposta de sensibilització a l'escola, per a alumnes de 3r a 6è de primària, que connecta els infants amb la vivència d'haver de fugir per culpa de la guerra i no trobar pau ni lloc on viure.
  • Destruyendo prejuicios amb 150€, on quatre estudiants, Anahí Blattler Perdiguero, Raquel Garzón García, Eva Geli Gregorio, Mireia Portillo Rojo, mostren diferents fragments del dia a dia de tres individus per trencar barreres en les malalties mentals.

En segon terme, es declara desert el premi que s’atorga a la segona modalitat dels Premis, al millor projecte audiovisual en construcció i en benefici a l’acció i/o activitat socioeducativa amb un premi de 300€, ja que no s’ha presentat cap projecte. Es decideix, però, destinar la quantitat de 300€ del premi, al segon millor projecte de la primera modalitat

Per últim, s’arriba a l’acord d’atorgar un primer premi, un segon premi i dos accèssits a 4 propostes de les 24 que s’han presentat en la primera modalitat dels Premis: a la millor obra o projecte audiovisual en benefici de l’acció i/o activitat socioeducativa.

  • Per ser una proposta documental que visibilitza perfectament la pràctica de la hipoteràpia. Amb un gran treball tècnic al darrere que encaixa amb l'originalitat del projecte implementat al Centre Penitenciari Quatre Camins. Aborda, amb tots els seus agents, la teràpia que es realitza amb cavalls per treballar les emocions, des del respecte per l'intern o interna. El documental aborda tots els aspectes i combina la descripció de la tècnica de la teràpia, les sensacions, les experiències, els aprenentatges, etc. El jurat determina guardonar amb el primer premi i amb 600€ a Somatiche de Somatic Horse Experience.

  • Per la seva proposta empoderadora a través del vídeo i la seva original forma de demanar un dret bàsic. El contingut és ampli, potent i ple d’energia. A través d’un videoclip, nenes i nens del Raval de Barcelona manifesten el seu interès i dret a tenir una educació digna sense sentir-se discriminats per la seva situació econòmica. Mentrestant i sense perdre l’esperança, retraten situacions quotidianes de les seves famílies que poden ser tristes, complicades o complexes. El jurat determina guardonar amb el segon premi de 300€ a Somnis i drets de l’Escola Collasso i Gil del Raval de Barcelona, en col·laboració amb el grup La Llama (TEB & Ravalnet).

  • Per descriure un servei complex d’una manera original i entenedora, tenint en compte les persones implicades, famílies i professionals. Explicant, alhora, les històries, emocions i sofriment de les famílies a les quals atenen. L’escenografia, els plans i el relat també estan notablement aconseguits i treuen partit de la part tant humana com professional del servei del Centre Paidos Roquetes. El jurat vol premiar amb una menció especial el vídeo Projecte Paidos Roquetes, de Càritas Diocesana de Barcelona i la Fundació Pere Tarrés.

  • Perquè és un vídeo que amb poc temps transmet molt i té un contingut contundent. Per la seva originalitat, emotivitat i, sobretot, pel treball que hi ha al darrere en el cant, la interpretació i la llengua de signes. El jurat també vol premiar amb una menció especial el vídeo La Lluna i la Pruna una cançó en LSC, de la companyia de contacontes "El Botó Màgic" de la Fundació ASPASIM.

Resolució dels premis RetinES 2017.

Felicitats a les guanyadores i els guanyadors. Des del CEESC i RetinES agraïm la participació als Premis de totes les persones, entitats i organitzacions que s’hi ha presentat.

Us recomanem tenir una sessió especial amb totes les propostes audiovisuals presentades, són diverses i de diferents formats; des de reportatges on es descriuen projectes socioeducatius, documentals d’experiències vitals i educadores, curtmetratge social, videocreació comunitària...

Els altres projectes presentats són aquests:

Basta Ya, Mañana lo dejo, Cocreación, ¿Crees que lo sabes?, El camino transversal i Madre, tots ells del projecte PASSWORK. Nedant a mar obert – Feina amb Cor, El valor de la fragilitat, Emosex, Projecte Encaix, Imago, Tots Guanyem, Vides Diverses, VideoCV #EducadorSocialEnOferta, i del Projecte CREC: Projecte CREC i Horseway “Cruïlla de camins”, Santi, Nadal 2015, Què és?, Qui som? i Adam i les “16 actituds.

Totes les propostes les podeu visualitzar clicant en aquest enllaç.

El Jurat dels Premis RetinES 2017 ha estat format per Carme Mayugo, Alfredo Cohen, Laura Marino, Begoña Escribano, Ònia Navarro i Pep Guasch. 

RetinES continua a la xarxa per a tothom. Us animem a participar a la comunitat i a contribuir a generar un recull d’obres, treballs, intencions, processos, recursos i projectes audiovisuals des d’una òptica socioeducativa.

www.retines.net

 

 

Amb el suport de: