Des de IACTA, entitat que gestiona el servei d'assessorament jurídic del CEESC, ens han escrit aquest article sobre quins són els serveis essencials i com funciona el permís retribuït recuperable, arran del darrer Reial Decret del Govern central.

---

A causa de l’actual incertesa laboral provocada per l’aprovació del Reial Decret-Llei 10/2020, de 29 de març, pel qual es regula un permís retribuït recuperable per a les persones treballadores per compte aliè que no prestin serveis essencials, volem aportar una mica de llum respecte què es considera essencial i què no.

Com algunes de vosaltres ja sabreu, el citat Reial Decret-Llei no parla explícitament dels educadors i les educadores socials, com sí ho fa d’altres col·lectius. La conseqüència és que per saber si la nostra feina és essencial o no, hem de buscar si el tipus de servei on treballem, sigui de gestió privada o pública, té la consideració d'essencial.

 

Quins són els serveis essencials?

Segons l'annex del citat Reial Decret-Llei, es consideren essencials les persones que treballin per als següents serveis:

  • Serveis d’Institucions Penitenciàries, Protecció Civil i Salvament Marítim.
  • Centres, serveis i establiments sanitaris, així com serveis que atenguin gent gran, menors d’edat, persones dependents o persones amb discapacitat.
  • Serveis relacionats amb la protecció i atenció a víctimes de violència de gènere.
  • Serveis relacionats amb Centres d’Acollida de Refugiats, Centres d'Estança Temporal d’Immigrants i a les entitats públiques de gestió privada subvencionades per la Secretaria d’Estat de Migracions i que operin en el marc de la Protecció Internacional i de l’Atenció Humanitària.
  • Qualsevol altre servei que hagi estat considerat essencial.

Si el servei pel qual treballes es troba en aquest llistat, es considera essencial i has de seguir treballant. En aquest cas, demana a la teva entitat o responsable del servei un justificant signat explicant la naturalesa essencial de la teva feina d’acord amb el Reial Decret. Aquest document justificarà la teva mobilitat per la via pública.

Debut a la generalitat de moltes de les descripcions fetes pel Reial Decret, i davant la impossibilitat de fer un llistat de tots els serveis amb presència d’educadors i educadores socials, si tens dubtes sobre la naturalesa de la teva feina, posa’t en contacte amb nosaltres.

 

Què és el permís retribuït recuperable?

Els educadors i les educadores que treballeu en serveis no considerats essencials entreu en l’àmbit d’aplicació del citat Reial Decret-Llei, en conseqüència no haureu d’anar a treballar i tindreu dret a un permís retribuït recuperable. La durada d’aquest permís serà del dia 30/03/2020 al dia 09/04/2020. El caràcter retribuït d’aquest permís suposa que percebreu el mateix salari, incloent-hi els complements salarials.

La recuperació de les hores s’ha de negociar entre empresa i persones treballadores d’acord amb el procediment previst al mateix Reial Decret, ja sigui a través de la representació legal de les treballadores o a través d’una comissió representativa creada ad hoc. En cap cas pot ser imposada unilateralment per l’empresa. En qualsevol cas, heu de saber que aquesta recuperació no pot suposar un incompliment dels períodes mínims de descans diari i setmanal establerts al conveni d’aplicació, ni del preavís previst per comunicar els canvis d’horari (5 dies), ni la superació de la jornada màxima anual prevista. També s’hauran de respectar els drets de conciliació a la vida personal, laboral i familiar reconeguts legal i convencionalment. La llei no ho diu, però entenem que també s’hauran de respectar els pactes individuals sobre aquesta matèria establerts entre empresa i treballador/a.

Aquesta mesura és d’aplicació per a totes les persones treballadores per compte aliè que compleixin els següents requisits:

  • Que l’activitat que es presta no hagi estat paralitzada per l’article 7 del Reial Decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l’estat d’alarma per a la gestió de la situació sanitària ocasionada per la COVID-19.
  • Persones que prestin serveis no essencials (els que hem enumerat al principi).
  • Persones contractades per empreses que hagin sol·licitat o estiguin aplicant un ERTO i aquelles a les quals se’ls hagi autoritzat un expedient de regulació temporal d’ocupació de suspensió.
  • Persones treballadores que es trobin de baixa per incapacitat temporal o de qui el seu contracte estigui suspès per altres causes legalment establertes.
  • Persones treballadores que puguin desenvolupar la seva activitat amb normalitat mitjançant teletreball o qualsevol altra modalitat no presencial de prestació de serveis.

Per qualsevol dubte relacionat, poseu-vos amb contacte amb nosaltres a través del correu d’atenció del servei jurídic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..