Aquest octubre el CEESC ha participat a la Jornada de presentació de l’Estudi Estatal sobre les Condicions de Salut Psicosocial en els Serveis Socials de les Administracions Locals, elaborat pel Sector de l’Administració Local de FSC-CCOO de Catalunya, conjuntament amb el Consejo General de la Psicología de España i Psicofundación.

La investigació té com a objecte de coneixement l’estudi de les condicions de salut psicosocial de les persones que treballen als Serveis Socials, i analitza factors de risc tan importants com els nivells d'estrès, ansietat i depressió d'aquest col·lectiu, la seva situació laboral, les condicions organitzatives, l’impacte de les campanyes de salut o el desgast emocional, entre d’altres.

Des del CEESC estem completament d’acord amb el que es diu a la introducció d’aquest estudi: “Allò que no s'analitza no es coneix i allò que no es coneix no es pot millorar”, per això també treballem per conèixer la realitat de la professió a través dels informes que elaborem periòdicament sobre l’estat de l’Educació Social a Catalunya i d’altres sobre temes específics.

Com va afirmar a la Jornada la Pilar Morral García, vocal del COPEC: “Els resultats han estat sorprenents en tant en quant es coneixien els riscos, però no es valorava que tinguessin tanta gravetat” i aquesta gravetat ha de portar a l’acció."

Des del CEESC creiem que és important prendre totes les dades recollides per conscienciar sobre la necessitat d’impulsar mesures i accions destinades a la protecció i la recuperació de la salut mental del col·lectiu de professionals vinculats als serveis socials.

Amb aquest convenciment, vam participar a la Jornada de presentació de l’Estudi, amb la idea final de poder exigir compromís a l’administració i als agents socials per implantar solucions als problemes plantejats i començar a establir ponts entre institucions i els col·lectius professionals pel treball en la millora de la salut mental i la reducció dels riscos psicosocials a l’àmbit laboral.

En Daniel Martínez, vocal de la Junta de Govern del CEESC i membre de l’àrea de Defensa de la professió, va presentar a la Jornada les Propostes de millora envers uns serveis socials de l’administració local socialment responsable amb els riscos psicosocials, un document que recull, a banda de la justificació de les necessitats des de l’àmbit professional de l’Educació Social, un seguit de propostes específiques de millora amb relació a:

  • Els riscos psicosocials d’origen estructural.
  • Els riscos psicosocials vinculats a la cultura laboral institucional.
  • Els riscos psicosocials vinculats a la dimensió pràctica de la professió.

A més, segons l’Informe de l’estat de l’Educació Social 2020, elaborat pel CEESC, l’impacte de la pandèmia en el dia a dia de la feina dels professionals de l’educació social va portar a una pitjor capacitat de concentració en un 66,83%; dificultats amb relació a la son en un 69,27%, i una sensació de carregament i tensió superior a un 87,97%. En el mateix informe s’evidencia que la salut mental és un dels temes que preocupen aquests professionals. Dades que ratifiquen i donen un abast més ampli a l’estudi presentat per CCOO, més enllà de l’administració pública. I és que com va comentar a la jornada Pedro Pacheco Rios, treballador social i delegat de CCOO a l’Ajuntament de Santa Perpètua: “Els serveis socials són els que més privatitzats estan de tots els serveis públics. Cal prestar atenció no només a l’administració local, sinó a tot el sistema privatitzat, ja que segurament estan en pitjors condicions que les que es troben els serveis socials de l’administració local de titularitat pública”.

---

>> Propostes de millora envers uns serveis socials de l’administració local socialment responsable amb els riscos psicosocials (pdf)

>> Informació i vídeo de la Jornada

>> Estudi CCOO, CGPE, Psicofundación (2022)