El passat 9 de maig, membres del Col·lectiu de Salut Mental del CEESC es van reunir amb Magda Casamitjana, directora del Pacte Nacional de Salut Mental (PNSM).

El Col·legi forma part de la Taula del Pacte Nacional de Salut Mental de Catalunya des de la seva creació, el juny de l’any passat. La Taula té l’objectiu d’exercir un impuls i lideratge de l’abordatge integral de les polítiques en l’àmbit de la salut mental.

En aquesta reunió, des del CEESC s’ha seguit defensant el valor que aporten educadores i educadors socials en l’àmbit de la Salut Mental i les Addiccions, amb una mirada diferent i complementària a la d’altres professionals, sumant un llenguatge i una visió centrada en la persona, amb un enfocament integral de les seves capacitats, potencialitats i necessitats. I fent un acompanyament socioeducatiu a la persona en la cerca del seu benestar, acompanyant, orientant i ajudant a gestionar les seves dificultats tenint en compte tots els aspectes de la seva vida (social, laboral, salut, econòmic).

De fet, un dels eixos del Pla director de Salut Mental i Addiccions (PdSMiA) és enfortir la dimensió comunitària del model de salut mental. La proposta de l’educació social vol anar superant el model biomèdic i potenciar l'atenció social i comunitària, que just és l’espai natural i d'expertesa d’educadores i educadors socials.

Incorporar més la professió de l’Educació Social en el sistema vol dir introduir agents de canvi, professionals que centren la seva intervenció en avaluar les capacitats i potencialitats de la persona per tal de produir un canvi a nivell d’actituds i valors que permeti una integració satisfactòria dins del seu context social.

Casamitjana ha ratificat aquest valor i ens anima a participar en el màxim d’espais possibles organitzats pel Pacte Nacional de Salut Mental per tal de donar a conèixer la nostra visió del treball en l’àmbit a la resta de professionals.

També ens emplaça a reunir-nos amb altres referents del Departament de Salut que poden tenir responsabilitat en la inclusió del nostre perfil als equips de Salut. En el cas de donar-se, aquestes se sumaran a la que ja tenim agendadada, divendres 19 de maig, amb Marc Soler Fàbregas, Director General de Professionals de la Salut.

En aquest sentit, també vam aprofitar la reunió per presentar a Casamitjana el document La figura professional de l’educador/a social en l’atenció primària del sistema català de salut que exposa els motius pels quals la figura de l’educador/a social s’ha d’incorporar en els equips d’atenció primària com a referent socioeducatiu i comunitari.

El proper divendres, 9 de juny, assistirem a la Jornada de Priorització de les Estratègies del Pacte Nacional de Salut Mental, que té l’objectiu de determinar entre tots els membres que formem part de la Taula del PNSM, i de forma consensuada i participativa, quines n’han de ser les prioritats estratègiques.

Posteriorment ens tornarem a reunir amb Casamitjana per tal de veure com seguim treballant per reconèixer aquesta perspectiva que la salut mental no només s'ha de treballar des de l'àmbit sanitari.

Tenim clar que avancem en bona direcció i que la feina que s’està fent està tenint resultats. Per això des del CEESC, a través del Col·lectiu Professional de Salut Mental, seguirem treballant per consolidar la professió dins l’àmbit de la salut.

 

Si vols participar al Col·lectiu Professional de Salut Mental, informa-te'n aquí