El passat 19 de maig, membres del Col·lectiu de Salut Mental del CEESC es van reunir amb Marc Soler Fàbregas, Director General de Professionals de la Salut.

En la reunió amb la seva antecessora, Montserrat Gea Sánchez, el desembre de 2021, ens vam comprometre a elaborar un informe que presentés els valors que aporta l'educació social al sistema sanitari d'atenció primària. Aquest compromís s’ha materialitzat en el document La figura professional de l’educador/a social en l’atenció primària del sistema català de salut, que exposa els motius pels quals la figura de l’educador/a social s’ha d’incorporar en els equips d’atenció primària com a referent socioeducatiu i comunitari.

Ara hem presentat el document a en Marc Soler, amb qui hem pogut compartir punts de vista. Tot i que entèn que queda molt recorregut a fer, comparteix la visió que l’educació social ofereix un perfil professional amb moltes possibilitats al sistema de salut.

Coincidim en el paper que podem tenir d'acompanyament socioeducatiu a la persona en la cerca del seu benestar: acompanyant, orientant, ajudant a gestionar les seves dificultats tenint en compte tots els ítems que envolten la seva vida (social, laboral, salut, econòmica).

Tal com apuntem al document, “si entenem la salut com un concepte holístic i multidimensional que acompanya l'individu al llarg de la seva existència i que és condicionat i, a la vegada, condiciona la vida i el desenvolupament dels col·lectius i les societats, podem dir que la salut no és només un fenomen que afecta de manera individualitzada, sinó que la podem comprendre, també, com un fet social. Per tant, és susceptible de ser abordada no només des d’un vessant clínic sinó també des d’un vessant socioeducatiu amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida, el progrés i la millora de les condicions socials, i buscant el benestar emocional de la persona i del col·lectiu”.

Ja s’estan fent canvis en aquest sentit, consolidant-se nous rols, en els quals s’han començat a incorporar educadores i educadors socials. El nostre valor s'està demostrant, però tot ha de fer el seu recorregut i estem molt al principi del camí. Des del CEESC seguirem treballant per consolidar la professió dins l’àmbit de la salut.

Si vols participar al Col·lectiu Professional de Salut Mental, informa-te'n aquí.